Publikrekord för Blågult på Friends

Uppdaterad
Publicerad

Sverige lockade 50 022 åskådare mot Luxemburg, och satte ett nytt publikrekord för landslaget på Friends Arena. Men Sverige är trots allt långt från VM-kvalets publiklag nummer ett: Kongo-Kinshasa.

Tidigare låg rekordsiffran på 49 766, från playoff-mötet med Portugal 2013. En mäktig publikuppvisning för det ”nya” landslaget, som inledningsvis hade det jobbigt att locka folk efter att Zlatan Ibrahimovic tackat för sig.

– Det kan inte bli mycket bättre. Vi ville visa publiken att vi tog den här matchen mycket seriöst, säger lagkapten Andreas Granqvist till SVT Sport.

VM-kval fotboll

Men det är inte den högsta siffran för landslaget någonsin. På Råsunda kom 52 943 för att se matchen mot Västtyskland 1965. Oh det arenaevent som lockat flest folk i norden någonsin: Håkan Hellström på Ullevi 2016: 70 091 pers.

Det land som lockat flest av alla i VM-kvalet är Kongo-Kinshasa, som i snitt har 77 000 åskådare i kvalet.

Länderna som lockar flest i VM-kvalet

1. Kongo-Kinshasa 77 000 åskådare/match

2. England 75 230 åskådare/match

3. Frankrike 64 051 åskådare/match

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet