Foto: TT Nyhetsbyrån

Qatar-VM ett misstag säger Blatter

Uppdaterad
Publicerad

Nu erkänner Fifas ordförande Sepp Blatter att det var ett misstag att ge Qatar fotbolls-VM 2022, på grund av landets extremt varma klimat.

På en direkt fråga, om det var ett misstag av välja Qatar, svarade Blatter i en radiointervju:

– Ja, så klart. Du vet, alla gör misstag i livet. Det var ju uppenbart att allt visade på att det är för varmt i Qatar under sommarhalvåret, säger han.

Fotbolls-VM 2014

Pressad av Tyskland och Frankrike

Blatter påstår också att den politiska pressen från både Tyskland och Frankrike var avgörande för att Qatar skulle få mästerskapet. Han nämner specifikt Nicolas Sarkozy, som han säger ville få en bättre relation med Emiren av Qatar.

Internationella fotbollsförbundet ska efter sommarens VM i Brasilien ta beslut om att eventuellt flytta VM 2022 i Qatar till en något svalare period på året. Men Blatter uttalade sig redan nu.

– Troligtvis flyttas turneringen till vinterhalvåret.

Avvisar rykten om att VM är köpt

Det har varit mycket prat om att Qatar skulle ha köpt till sig VM. Något Blatter avfärdar.

– Jag kommer aldrig säga att de köpt VM, för att det var bara politiker som pressade på. Både i Frankrike och i Tyskland, säger Blatter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet