Foto: SVT

Qatars VM-löfte: ”Vi håller tidtabellen”

Uppdaterad
Publicerad

Grannländernas isolering av Qatar har väckt frågan om VM-arenorna kommer stå färdiga i tid till fotbolls-VM.

– Vi kommer att hålla tidtabellen, säger VM-byggchefen till SVT.

Det är 45 grader varmt i al-Khor och vinden ligger på som en hårtork. De hundratals utländska byggnadsarbetarna som bygger stadion jobbar morgon och kväll för att tidtabellen ska hållas.

Vi har kommit hit till den lilla staden norr om Doha för att filma bygget av arenan.

Tre veckor har gått sedan grannländerna med Saudiarabien i spetsen inledde en ekonomisk och diplomatisk isolering av Qatar. Den enda landvägen till det lilla ökenlandet är stängd, och byggmaterial som tidigare kom med lastbil måste nu finna nya vägar. I fredags riktades en rad krav mot emiratet. Grannländerna begär bland annat att TV-jätten al-Jazeera stängs för att blockaden mot landet ska hävas.

”Kan försäkra er”

Kravlistan innebär att krisen mellan Gulfländerna tagits till en ny nivå. Det blir allt mer sannolikt att följderna av blockaden mot Qatar kommer bli kännbara en lång tid framöver.

Men VM-byggchefen Ghanem al-Kuwari garanterar att arenorna kommer stå färdiga i tid. När byggmaterialet inte längre kan komma landvägen ser man på alternativa transportvägar med flyg eller båt.

– Vi kommer att hålla tidtabellen. Jag kan försäkra er om att vi kommer att vara antingen i tid eller klara i förtid, säger han till SVT.

Qatar har kritiserats efter rapporter om dåliga arbetsförhållanden för de byggnadsarbetare från Nepal, Indien och Bangladesh som utgör en stor del av arbetsstyrkan i landet. Enligt den internationella fackliga organisationen IFS ska över tusen utländska arbetare ha mist livet i samband med byggen kopplade till VM.

”Arbetarna har allt de behöver”

Men Ghanem al-Kuwari säger att några dödsolyckor inte ägt rum i al-Khor och att situationen för landets byggnadsarbetare har förbättrats.

– Som land måste vi se till att arbetarna här kan göra sitt bästa. Och vi ger dem deras rättigheter. I boendekvarteren har de allt de behöver, gym, restauranger sjukvårdskliniker – till och med frisör, säger al-Kuwari.

Nu under sommaren innebär hettan att det är förbjudet att arbeta utomhus mellan klockan 11-15 på dagen. Al-Kuwari bjuder in oss att tala med arbetarna och besöka deras kvarter. Men trots att klockan passerat 15 och arbetet pågår på stadion får vi veta att vädret inte tillåter att vi kommer in på bygget.

Väderförhållandena är en svår utmaning i det heta landet med ihållande ökenvindar. Därför har FIFA gått med på att flytta fotbolls-VM från sommarmånaderna till november och december 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.