Vinícius Júnior och Reinildo Mandava. Foto: AFP/TT

Rasistisk ramsa om Real-stjärnan före Madridderbyt

Uppdaterad
Publicerad

En grupp Atlético Madrid-supportar sjöng en rasistisk ramsa om Real Madrids anfallsstjärna Vinícius Júnior utanför arenan Wanda Metropolitano inför La Liga-derbyt i Spaniens huvudstad.

”Du är en apa, Vinícius, du är en apa”, sjöng supportrarna, enligt en ljudinspelning från radiostationen Cope, som säger att Atlético Madrid-supportergruppen innefattade ett hundratal personer.

Bakgrunden till ramsan lär vara ett uttalande från Pedro Bravo, chef över spanska fotbollsagenters samlingsorganisation, i torsdags.

I en tv-intervju sade Bravo att Vinícius Júnior behöver sluta ”bete sig som en apa” när han gör mål.

Uttalandet, som Bravo bett om ursäkt för och sagt inte hade ett rasistiskt syfte, skapade många reaktioner.

Vinícius Júnior och Real Madrid publicerade uttalanden som fördömde rasism. Atlético Madrids ordförande Enrique Cerezo sade på söndagen:

– Vad vi behöver göra är att se till att Vinícius inte gör mål på oss i dag. Om han gör det: Må han fira det på ett korrekt sätt och med respekt för supportrarna.

Real Madrid vann matchen med 2–1 utan att Vinícius Júnior var inblandad i något mål.

La Liga

Atlético Madrid logo

Atlético Madrid

1 - 2

Real Madrid logo

Real Madrid

Cívitas Metropolitano, Madrid
Publik: 66881
Domare: José Luis Munuera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.