Ravelli: ”Det är Lennart och Lars-Åke som har byggt svensk fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet om att Svenska fotbollförbundets tidigare ordförande Lars-Åke Lagrell har gått bort, 80 år gammal. Målvaktshjälten från VM 1994, Thomas Ravelli, minns framför allt hans humor.

– Man kunde skratta och berätta historier, flamsa lite, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Lars-Åke Lagrells och Thomas Ravellis vägar korsades för första gången för länge sedan.

– Han har betytt oerhört mycket för mig. Han är ju en gammal smålänning som jag. Han var den gamla typen av ledare, som kanske inte finns kvar längre, som kom från den jordiga sportvärlden där man kavlade upp ärmarna, säger Ravelli.

Den tidigare målvakten lyfter vill gärna framhålla Lagrells humor.

– Man kunde alltid har roligt med honom. Man kunde skratta och berätta historier, flamsa lite. Men sedan då det verkligen gällde, så tog han tag i saker och ting.

Svensk fotboll idag är två a-landslag som ofta når mästerskap och mycket folk på de allsvenska läktarna då ingen pandemi råder. Enligt Ravelli ska Lagrell och Lennart Johansson, även han framliden, ta åt sig äran för det.

– Jag kommer ihåg att vi spelade en landskamp 1991 mot Österrike på Råsunda och det var 1 900 personer och tittade på den matchen. Svensk fotboll hade stora problem under den perioden. Sedan kom EM 1992, som byggde upp det hela, och sedan VM 1994. Det är Lennart och Lars-Åke som har byggt upp svensk fotboll. Verkligen, säger han.

KLIPP: Så var Lars-Åke Lagrells karriär i SvFF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.