Foto: Bildbyrån

Rolfö: ”Målvakterna kan inte fuska på samma sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Tre VM-straffar har fått slås om efter att målvakterna lämnat linjen för tidigt.

Fridolina Rolfö gillar regeln som nu har börjat tillämpas stenhårt.

– Målvakterna kan inte fuska på samma sätt, säger hon till SVT Sport.

Regeln om att straffar ska slås om ifall målvakten lämnar linjen för tidigt har visserligen funnits länge, men den 1 juni meddelade IFAB – det beslutande organet för fotbollens regler – att den ska tillämpas hårdare.

Nu har det blivit VM:s kanske största snackis.

– För egen del påverkar det inte särskilt mycket, men det jag tänker på är att målvakterna inte kan fuska på samma sätt utan får stå kvar på linjen så länge som möjligt. Det ser jag som en fördel för oss utespelare, att dom behöver avvakta lite, säger Fridolina Rolfö till SVT Sport.

Kritik mot regeln

Regeln har blivit rejält uppmärksammad och kritiserats hårt. Bland annat av Nigerias svenske förbundskapten Thomas Dennerby som efter Nigerias förlustmatch mot Frankrike sade: ”Om jag berättar hur jag verkligen känner så kommer jag förmodligen att bli hemskickad”.

Skottland blev utslaget efter att ha tappat en 3–0-ledning till 3–3. Argentinas sista mål kom då sedan en straff slagits om. ”Det var bara löjligt”, sade lagkaptenen Rachel Coursie efteråt.

– Vi har sett några sådana situationer med målvakterna och nu känns det som att alla är informerade. Det är upp till målvakterna att följa reglerna, säger Hanna Glas.

”Inte riktigt rättvist”

Elin Rubensson tycker likt Rolfö att det är bra att regeln efterlevs.

– Ja, jag tycker att det är bra och jag har inget emot den regeln. Vi har varit med om att målvakterna har gått väldigt tidigt och det blir inte riktigt rättvist, säger hon.

Du har satt en straff redan. Vad betyder det?

– Det är förstås bra för självförtroendet och skönt att ha gjort det redan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.