Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Regnbågslaget som revolutionerar mexikansk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Mexikansk fotboll har under många år haft stora problem med homofobi på planen och på läktaren. Mexiko har flera gånger straffats av Fifa efter att landslagssupportrarna skrikit homofoba skällsord mot motståndarlaget. Men nu bidrar en hbtq-vänlig fotbollsklubb till att förändra attityderna inom idrotten.

När Club Muxes spelar sina hemmamatcher i förstaden Texcoco utanför Mexico City går spelarna in på planen med regnbågsflaggor. Muxes, som grundades 2018, är Mexikos första professionella fotbollsklubb med hbtq-profil och spelar nu i landets tredjeliga.

Alla är välkomna i Club Muxes, oavsett sexuell läggning, men spelarna måste ställa upp på klubbens värderingar. Psykologen och sportchefen Rodrigo Cervantes har en nyckelroll i Club Muxes arbete med att utmana de konservativa attityder som många mexikanska spelare bär på.

– Några har kanske känt sig obekväma med regnbågsflaggan och att säga att de representerar bögar och lesbiska. Men det är en del av jobbet, säger Cervantes.

Målvakten Isaac Olguín, som kommer från den mer konservativa delstaten Guanajuato, är ett tydligt exempel på klubbens arbete med att förändra attityder inom fotbollen.

Möter fortfarande hat

– Ofta blev det så att om någon provocerade oss så tog vi till knytnävarna eller började förolämpa motståndarna. Det var sån skillnad att komma hit, en öppen mentalitet, säger han.

Fortfarande möter målvakten Olguín och hans lagkamrater homofoba attacker under matcherna. Men Club Muxes menar att det bästa sättet att bemöta hatet är att fortsätta göra bra ifrån sig på fotbollsplanen och klättra i det mexikanska seriesystemet. Och klubben har nyligen undertecknat ett sponsoravtal med ett av världens största idrottsmärken.

Eldsjälen Jesús Trejo, som var med och grundade klubben, hoppas att Muxes på sikt ska bidra till en större förändring i det mexikanska samhället. Och att de homofoba ropen i samband med det mexikanska landslagets matcher snart är ett minne blott.

– De måste förstå att när de ropar såna ord sänker de inte motståndaren utan de drar tvärtemot skam över sitt eget lag och vårt land, säger Trejo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.