RF tar krafttag mot våld och hot: ”Ska rensa ut bland lössen”

Uppdaterad
Publicerad

Våld och trakasserier mot personer inom idrotten är ett hot mot hela idrottsrörelsen. Det menar Riksidrottsförbundet (RF) som nu lanserar en stödlinje tillsammans med Brottsofferjouren.

–Det finns en tystnadskultur och vi måste bryta den, säger ordföranden Björn Eriksson i SVT:s Morgonstudion.

I dag släpps BRÅ:s rapport ”Motverka otillåten påverkan inom idrotten” där hot och våld inom bandy, basket, fotboll och ishockey kartlagts.

– Det här är ett mycket större problem än vi vetat om. Kan man få en slags metoo-effekt och stötta dessa människor kan man åstadkomma mycket. I dag slutar alldeles för många efter att ha varit hotade, säger Eriksson.

”Jaga jäklarna och sätt i fängelse”

RF:s nya strategi handlar både om att medverka till att förövare straffas och att stötta utsatta som kan ringa till stödlinjen och prata om sina problem och sin oro.

– Å ena sidan måste vi vara repressiva och jaga de här jäklarna och sätta dem i fängelse. Och å andra sidan stötta offren.

Enligt Eriksson spänner problemen över en vid skala, från ”Det är ditt fel att mitt lag förlorade” till riktade hot som handlar om pengar.

– Vi har dopning, riggade matcher, hot och försök att kapa klubbar. Pengarna har gjort oss attraktiva, då måste vi svara.

”En livsfråga”

På spel står hela idrottens framtid, menar Eriksson.

– Det är en livsfråga för idrotten att rensa bland den här typen av löss. De förstör ju själva själen. Vill du gå och se en match som du misstänker är riggad av några människor i utlandet? Vill du jobba med barnidrott om du märker att du blir hotad? Vi har en massiv grupp människor som vill ställa upp. Och de här få människorna ska inte lyckas skrämma dem som har civilkurage nog att ställa upp.

BRÅ-rapporten visar på hur hot och trakasserier kan drabba såväl hela föreningar som enskilda utövare, ledare, funktionärer och journalister. De, och ibland även deras anhöriga, blir hotade och kan få sina kontaktuppgifter spridda på sociala medier. Syftet kan vara att få en ledare att avgå eller att sportjournalister ska avskräckas från att göra granskande reportage.

”Påverkare inom idrotten är ofta besvärligare att hantera än de som exempelvis försöker påverka myndighetspersoner. De har oftare ett skrämselkapital och kan lättare och snabbare samla stora grupperingar att delta i nätdrev och liknande”, säger utredaren Anna Jonsson i ett pressmeddelande.

Det är inte bara enskilda som löper risk att drabbas – hela föreningar löper dessutom risk att utnyttjas för ekonomisk brottslighet. Det visar också BRÅ-rapporten.

Här kan du läsa hela BRÅ-rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.