Romas Radja Nainggolan deppar medan Liverpools Jordan Henderson och Mohamed Salah jublar. Foto: Bildbyrån

Romas jakt förgäves – Liverpool till final

Liverpool är klart för Champions League-final.

Det trots att det blev förlust med 2–4 borta mot Roma i andra och sista mötet.

Storsegern med 5–2 hemma på Anfield förra veckan innebar att engelsmännen ändå gick vidare med totalt 7–6.

Liverpool fick en drömstart på Olympiastadion i Rom när hemmalagets Radja Nainggolan slarvade med en hemåtpassning i den nionde minuten. Bortalaget kontrade och Sadio Mané skickade in 1–0 med vänsterfoten.

– Sådana misstag får man inte göra mot Liverpool, konstaterade expertkommentatorn Glenn Strömberg i Viasat.

Italienarna utjämnade kort därpå efter ett dråpligt mål där Liverpool-backen Dejan Lovren sköt bollen i egen bur efter att ha träffat lagkamraten James Milner i huvudet.

Avslutade på straff

Radja Nainggolan revanscherade sig efter den tidiga missen med ett välriktat skott som innebar 3–2 i den 86:e minuten. I den 94:e minuten skickade belgaren också in slutresultatet 4–2 på straff, men det blev aldrig riktigt svettigt för gästerna som nu möter Real Madrid i finalen i Kiev, Ukraina, den 26 maj.

Finalen blir Liverpools första i Champions League på elva år. Den gången, 2007, blev det förlust mot Milan. Två år tidigare, 2005, vann de titeln efter en sagolik vändning mot samma motståndare.

Inget lag har tidigare släppt in sex mål i semifinalspelet och ändå gått vidare till CL-final.