Rosengård favoriter till SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Rosengård försvarar guldet och blir svenska mästare för tredje året i följd. Ja, det tror i alla fall de som medverkade på den damallsvenska upptaktsträffen. En av dem är SVT:s Sports expert Frida Östberg.

Det blev en knapp seger över tvåan Eskilstuna i fjol, en poäng skiljde lagen då, men bland ledare, spelare och mediepersonal på upptaktsträffen seglar Linköping upp som favorit till SM-guldet.

52, 8 procent tror att Linköping står som segrare när säsongen är över, 37,7 tror på Rosengård.

Men det finns utmanare. Två är förra säsongens uppstickare Eskilstuna och Göteborg.

– Vi vill såklart vara med och fightas om guldet. Även om Rosengård och Linköping känns riktigt starka i år, så är det vår målsättning, säger Eskilstunas Olivia Schough som inför säsongen blivit innermittfältare. 

– Vi har gjort en lite annan inriktning i år. Vi har satsat på lite yngre spelare, nästan alla är mellan 16 och 23 år. Vi hoppas på en bra säsong i år – men framförallt så tittar vi framåt. Vi bygger på sikt, säger Göteborgs tränare Stefan Rehn.

Schelin på ingång?

Ryktena om en Lotta Schelin som vänder hemåt är Rehn förtegen kring. Men när frågan ställdes drog han på smilbanden.

– Jag har hört de ryktena också. Hahaha. Det är en Göteborgstjej, som gjort en hel del för svensk fotboll och har haft en fantastisk karriär – sedan får vi se var det landar någonstans.

Det är inte så att ni  har inte frigjort utrymme för att lämna plats åt en toppforward?

– Haha, vi får se vad som händer, säger Rehn.

Experten instämmer

När det gäller topp fyra är SVT Sport:s expert Frida Östberg inne på samma spår som majoriteten av de röstade.

– Tittar man på truppen så är Rosengård den klara favoriten, också med den erfarenhet man har i föreningen. Med det goa självförtroendet från tidigare år när man vunnit mycket. Man har många individualister i sitt lag, den stor frågan är hur starkt kollektivet är, säger Östberg.

Vilka är deras främsta konkurrent?

Absolut Linköping. Det är nästan så att jag kan sätta Linköping högst upp – mest för att man har det starkaste kollektivet i damallavenskan 2016.

I botten tippar hon Mallbacken och Kvarsveden. Fjolårstrean, succélaget Piteå, placeras på en sjätte plats. Norrlänningarna har drabbats av tunga spelarförluster, målmaskinen Pauline Hammarlund har lämnat för Göteborg FC och tryggheten själv – Emilia Appelqvist – för Djurgården. 

– Målsättningen är att försöka få ut det bästa av vårat lag, det är det det handlar om som ledare. Och den tror jag är hög när vi träffar rätt, säger Piteås tränare Stellan Carlsson.

Damallsvenskan smygstartar med Skånederbyt Rosengård – Kristianstad på lördag.

Frida Östberg tippar

1. Rosengård

2. Linköping

3. Eskilstuna

4. Göteborg

5. Vittsjö

6. Piteå

7. Örebro

8. Umeå

9. Djurgården

10. KDFF

11. Mallbacken

12. Kvarnsvedens

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.