Felpass fällde Piteå – Rosengård ny serieledare

Uppdaterad
Publicerad

Det krävdes tre kanonlägen, sedan spräckte Anja Mittag nollan i toppmatchen mot Piteå.

Och det där målet, signerat skytteligaledaren, var allt som krävdes.

Rosengård vann toppmötet med 1-0 och är ny serieledare – nu avgörs allt i sista omgången på lördag.

– En liten tå, det som behövdes. En jätteviktig vinst, vi är jätteglada, men det är inte klart ännu, säger matchvinnaren i SVT:s sändning.

Det mesta handlade om Anja Mittag i toppmötet mellan Rosengård och Piteå.

Storstjärnan missade två kanonlägen, från en snarlik position i straffområdet, men inte ett tredje. När Piteås June Pedersen slarvade med en bakåtpass gjorde Mittag allt rätt – hennes tå på bollen förbi Cajsa Andersson kan vara guld värd och blev också matchavgörande.

– En liten tå, det som behövdes. En jätteviktig vinst, vi är jätteglada, men det är inte klart ännu, säger matchvinnaren i SVT:s sändning.

Efter segern kunde hon sedan skämta bort sina misstag som hon fick se i repris.

– Oj, jag kan inte ens kolla, skrattade stjärnan. Det var tufft, men man måste släppa det, säger den rutinerade tyskan.

Piteå missade guldchans

För Piteå var förutsättningarna glasklara inför matchen: Tre poäng hade räckt till klubbens första guld. Men väl i matchen var norrbottningarna nertryckta långa stunder under den första halvleken. I andra halvlek spelade gästerna upp sig rejält.

Bästa läget till kvittering kom på slutet. Stjärnan Julia Karlernäs fick ett nickläge, men via en Rosengårdsback gick avslutet utanför.

– Tungt att förlora. Jag tycker vi är lite tagna av allvaret i början men sedan hittar vi rätt. Mot slutet blir allt bättre och vi skapar ett rejält tryck – vi får lära oss av det, säger Piteås tränare Stellan Carlsson i SVT:s sändning.

”Vi har visat att vi kan prestera när vi måste”

Efter segern har nu Rosengård allt i egna händer, men vägen är tuffast möjliga. Malmölaget möter serietrean Göteborg på bortaplan. Förlorar Rosengård den matchen räcker det för Piteå att vinna över Växjö, för att ändå ta SM-guld.

– Det är en av de absolut bästa motståndarna i serien och blir en utmaning. Men vi är ett bra lag och har visat att vi kan prestera när vi måste, säger Anja Mittag.

– Kul att det blir tajt, Mer spännande kunde det inte bli. Väldigt roligt att spela en sån match.

Damallsvenskan

FC Rosengård logo

FC Rosengård

1 - 0

Piteå IF logo

Piteå IF

Malmö IP, Malmö
Publik: 1795
Domare: Sara Persson

Läget inför sista omgången:

• Rosengård vann seriefinalen mot Piteå och tog därmed över serieledningen från norrbottningarna i kraft av bättre målskillnad. Mycket bättre målskillnad: +39 mål jämfört med Piteås +13.

• Tabelltrean Göteborg är dock bara en poäng efter konkurrenterna. Och i sista omgången tar laget emot Rosengård på hemmaplan. Seger där samtidigt som Piteå tappar poäng hemma mot Växjö räcker för att bli svenska mästare. Klubbens första guld i så fall.

• För Piteå gäller bara en sak i sista omgången: seger samtidigt som Rosengård tappar poäng skulle föra dem till första guldet i klubbens historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.