Rosengård visade tidig form i cupderbyt

Regerande cupmästarna Rosengård inledde årets tävlingssäsong bra.

Det blev seger i cupderbyt mot Limhamn/Bunkeflo med 3–0 (0–0), efter mål av två utländska spelare, Fiona Brown och Anja Mittag.

Den inhemska fotbollssäsongen inleddes med damernas cupspel i helgen. I ett soligt och vårlikt Malmö visade regerande cupmästarna Rosengård att de ännu är ett storlag, och att man är nummer ett i stan.

Men man visade också att man, liksom ifjol, hade svårt att göra mål inledningsvis:

– Vi skapar en del och har en del farligheter, men de slänger sig och räddar. Vi har mycket boll, som vanligt, men som förra året har vi svårt att göra mål, sa Anja Mittag lite modstulet efter 0–0 i paus.

Men hon kom igen. Direkt i andra halvlek fick hon ett friläge, skottet räddades av nya finska målvakten Vera Varis i LB07, men returen tog sedan på backen Malin Winberg och slog i stolpen. Och Mittag kunde glidtackla in bollen i nät till 1–0.

Vanligt med skador

Nyförvärv och försäsonger har annars inte varit någon lyckad kombination för Rosengård de senaste åren. På de senaste sju försäsongerna har nio spelare skadatas under vintermånaderna. I år handlar det om den danska landslagsbacken Mie Leth Jans som försvann efter ett fotledsbrott.

Men det gick bra ändå. FC Rosengård, som tappat en hel del spelare, kom ändå till start med svenska landslagsspelarna Zecira Musovic och Caroline Seger, norska Lisa-Marie Utland, skotska Fiona Brown, kroatiska Iva Landeka, samt med tyska före detta landslagsspelaren Anja Mittag i anfallet.

En enda bra chans för LB

– Tydligen är det svårt att vinna båda cupen och ligan samma år. Men vi får ändra på det, sa Caroline Seger inför matchen då det konstaterades att Rosengård vunnit de tre senaste cupturneringarna, utan att vinna ligan.

I LB07, som mirakulöst lyckades hålla sig kvar i Damallsvenskan via fyra avslutande segrar, fick nya finska målvaket Vera Varis slita rejält, och gjorde det bra. Framåt hade LB07 egentligen bara en bra chans, med en kvart kvar kom nyförvärvet Linn Hoff Persson Persson fri, rundade Musovic, men sköt utanför.

Några minuter senare kom avgörande 2–0 då Fiona Brown elegant lyfte in bollen i bortre gaveln. Och på tilläggstid tilldömdes Brown en straff, som hon själv satte i nät säkert till 3–0.

Hattrick av Asllani

Kosovare Asllani visade målform i Linköpings tävlingspremiär för året. I Svenska cupens första gruppspelsomgång, borta mot Jitex, stod landslagsstjärnan för ett hattrick.

1–0-målet kom redan efter knappt tio minuters spel på nick efter ett inlägg av Lina Hurtig. Asllanis två nästa mål, före halvtidsvilan, var synnerligen lika – båda gångerna skruvade hon in bollen direkt från hörnflaggan.

Matchen slutade med en 4–1-seger efter att nyförvärvet Mimmi Larsson avslutat målskyttet i den 84:e minuten.

Liksom herrarnas cupspel inleds damernas cup med gruppspel, för att avslutas med kvartsfinal, semifinal och final under senare under säsongen.

Övriga resultat i svenska cupen: Eskilstuna United–KIF Örebro 4–0, IK Uppsala–Djurgården 1–2, Jitex–Linköping 1–4, Göteborg–Växjö 1–0, IFK Kalmar–Kristianstad 0–5.