Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Ryska fotbollsförbundets utspel: Kan lämna Uefa – för asiatiska fotbollsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Det ryska fotbollsförbundet är portat från Uefa-tävlingar.
Nu öppnar de för att istället gå till det asiatiska fotbollsförbundet istället – om det inte löser sig med Uefa.

Den 28 februari meddelade både Fifa och Uefa att de stänger av ryska lag från deras olika tävlingar, med anledning av den ryska invasionen i Ukraina.

Därför fick Ryssland inte slutföra VM-kvalet, och därför finns det nu inga ryska lag med i Uefa-tävlingar som Champions League och Europa League.

Arbetsgrupp har bildats

Detta vill det ryska fotbollsförbundet (RFU) ändra på. I dag hade deras exekutivkommitté ett möte, där ämnet var hur de ska få återgå till internationella tävlingar.

Efter mötet hölls en presskonferens, där förbundets ordförande Alexander Djukov meddelade att förbundet inte – som det spekulerats i – bryter sig ur Uefa för att gå till det asiatiska fotbollsförbundet AFC. Istället blir de kvar i Uefa, i alla fall tillfälligt.

De har nämligen bildat en arbetsgrupp med Uefa, där även representanter från det internationella fotbollsförbundet (Fifa) och internationella olympiska kommittén (IOK) kommer att ingå.

– Syftet med arbetsgruppen är att analysera och utveckla förslag och åtgärder för att klubbar och landslag ska kunna återvända till officiella tävlingar, förklarade Djukov, som dock öppnar för att RFU ändå kan komma att lämna den europeiska konfederationen för den asiatiska i framtiden:

– Vårt mål är att säkerställa att våra klubbar och landslag kan återvända till officiella tävlingar. Vi kommer att jobba mot att återvända till Uefa-tävlingar så snart som möjligt. Om vi förstår att det är omöjligt, då kommer vi att jobba för att byta konferens till AFC. Det viktigaste är att hitta lösningar som tillåter våra klubbar och lag att återvända till tävlingar så snart som möjligt.

– Ett av våra huvdmål är att delta i VM 2026.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.