Fifa:s president Gianni Infantino tillsammans med Rysslands president Vladimir Putin under en ceremoni i Moskva i september. Foto: TT

Ryske borgmästarens VM-vädjan: Slå inte turister

Uppdaterad
Publicerad

Med åtta månader kvar till fotboll-VM i Ryssland förbereder sig värdlandet för fullt.

Borgmästaren i Kaliningrad – en värdstad för mästerskapet – uppmanar nu sina invånare att städa upp på sina tomter, undvika slagsmål och helst lämna staden innan matcherna ska spelas.

Att lämna Kaliningrad är frivilligt, men uppmuntras kraftfullt. Det säger borgmästare Alexander Yaroshuk enligt Moscow Times.

– En av de fyra matcherna som spelas i Kaliningrad kommer definitivt att inkludera ett europeiskt topplag. Staden kommer att ta emot mellan 70 000 och 100 000 turister. Alla kommer förstås inte att få plats inne på arenan så boende bör städa upp på sina tomter. Ännu bättre är om man planerar att lämna staden och slappna av på landet, säger Yaroshuk.

”Jag vädjar till alla...”

Boende som stannar kvar i staden ombeds att hjälpa de inresta fansen och att undvika slagsmål de fans som följer matcherna på barer.

– Jag vädjar till alla att vara gästvänliga, snälla och att inte slå någon. Behärskar man engelska bör man hjälpa, ge råd och konversera med turisterna.

Kaliningrad arrangerar sin första VM-match den 25 juni på Kaliningrad-stadion – som väntas ta in drygt 35 000 åskådare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.