Alex Ryssholm tänker fortsätta sin satsning i Eskilstuna. Foto: Bildbyrån / TT Nyhetsbyrån

AFC Eskilstunas starke man Ryssholm: ”Ska tillbaka nästa år”

Uppdaterad
Publicerad

Med två matcher kvar har nykomlingen AFC Eskilstuna ramlat ur allsvenskan.

En ekonomisk smäll på drygt sju miljoner kronor.

Men klubbens ordförande Alexander Ryssholm är inte knäckt av varken degraderingen eller dödshoten.

– Vi kommer att satsa för att ta AFC tillbaka nästa år, säger han till SVT Sport.

Höstmörkret kramar tag i allsvenskan och några glider ur. Både Halmstad och Eskilstuna är klara för superettan. Men Ryssholms kontroversiella och omdiskuterade satsning i staden kommer att fortsätta.

Just nu håller man på att öppna en sportbutik i samarbete med bland annat Smederna och Eskilstuna United. Några tankar på att dra vidare har inte funnits, enligt klubbägaren.

– Vi har aldrig haft några planer på att flytta. Vi har hittat vårt hem här, trivs jättebra och känner att vi har stöd från publik och sponsorer.

Är du redo att gå in med mer pengar i satsningen?

– Vi kommer att satsa för att ta AFC tillbaka nästa år. Om det kommer behövas då satsar jag, men jag tror att vi måste bygga en självgående klubb, säger han.

– Personligen tycker jag att det alltid är tråkigt att förlora, men jag är ganska optimistisk. Vi har fortfarande krafterna att ta oss tillbaka.

Ryssholm pratar om skapandet av en marknadsgrupp och att flera tunga sponsorer i staden kommer att fortsätta stödja klubben.

”Malmö och Göteborgssupportrar skäms”

Säsongen har varit kontroversiell på många sätt. Tränare har sparkats och Alexander Ryssholm har dödshotats av andra lags supportrar som varit arga över klubbens ägarstruktur och snabba resa genom seriesystemen.

– De hotade med att komma hem till mig och skära halsen av mig och min familj, sade han tidigare till SVT Sport.

– Vi ska aldrig vika oss och det har varit många påståenden som saknade grund. Jag koncentrerar mig på att titta framåt. Vi vill inte kriga med någon, bråka med någon utan bygga vår supporterförening på bästa sätt. Hat och hot är inte vår grej.

Dessutom säger han att han fått stöd av flera supportrar som tagit avstånd från hoten.

– Jag har fått mycket brev och sms från Malmö- och Göteborgssupportrar som säger att de tar avstånd från sådana grejer. De skäms för vad de andra har gjort. Vi ska visa att vi inte är såna utan en fin förening, säger han.

Tappar drygt sju miljoner kronor

Rent ekonomiskt innebär degraderingen en smäll på drygt sju miljoner kronor. I allsvenskan fick klubben ett stöd på 10,5 miljoner kronor och i superettan 3,5 miljoner kronor. En siffra som kan justeras om ersättningen ändras, men det är inte klart än.

– I allsvenskan får man lite mer stöd, men samtidigt hade vi ganska bra publikintäkter. Jag vill inte gå in på några siffror nu. Samtidigt kan någon spelarförsäljning fylla på kassan.

Måste ni sälja spelare nu eller kan ni behålla truppen?

– Vi har ganska många spelare under kontrakt, vissa har utgående. Vi kommer att försöka behålla de som redan finns i laget. Vi vill fylla på med nya spelare självklart, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.