Ryssland jagar positiv press med för-VM

Uppdaterad
Publicerad

Det är en knapp vecka kvar till öppningsmatchen i Confederations Cup och en strid ström av besökare kommer till besökscentret utanför Spartak Stadion för att få ackrediteringar, information och annan hjälp av några av de omkring 1200 volontärer som finns på plats för att se till att allt fungerar som det ska i Moskva under turneringen.

Totalt har över 5 000 volontärer engagerats i de fyra ryska städer där de åtta deltagande lagen spelar sina matcher; förutom Moskva också OS-staden Sotji vid Svarta Havet, storstaden Kazan, huvudstad i den till stor del muslimska delrepubliken Tatarstan, och Sankt Petersburg, där både öppningsmatchen och finalen spelas.

På besökscentret pratar jag med Marina Sjapovalova, som är entusiastisk inför turneringen. Biljettförsäljningen går bra, säger hon, fast det gäller nog mest Rysslands matcher och finalen. Marina var också volontär under OS i Sotji, och ser arbetet med Confederations Cup som en bra generalrepetition inför nästa års VM-turnering, som ju är ett oerhört mycket större evenemang: 32 länder och matcher i 11 städer.

Confederations Cup

Låga publiksiffror i ligan

Sportjournalisten Igor Rabiner är betydligt mindre entusiastisk. Han är rädd att det ryska landslaget ska göra fiasko, precis som senast i VM i Brasilien och EM i Frankrike: inte en vunnen match, och rutschkana nedåt på FIFA:s ranking. Plats 63 på rankingen är sämst någonsin, och inte mycket tyder på att det vänder, klagar han. Men Confederations Cup kanske kan leda till en nytändning, hoppas han.

Och fotbollsarenor som byggs eller renoverats till VM, vad ska de användas till sedan, undrar han, och berättar om hur låga publiksiffror de flesta lag i den ryska ligan har. Årets mästarklubb, Spartak, har överlägset störst publik med dryga 30000 åskådare per match i snitt. Tvåa är Sankt Petersburgklubben Zenit, som nästan kommer upp i 20000 åskådare, men sen? Spel inför nästan tomma läktare...

Precis som inför OS i Sotji ryktas det att enorma pengar försvunnit i korrupta upphandlingar och att mycket av det som byggs är undermåligt. Men till skillnad från i Brasilien, där det ju var omfattande protester mot miljardrullningen och korruptionen i samband med OS och fotbolls-VM har det i Ryssland inte varit några större demonstrationer, eller ens någon egentlig debatt. Kanske det hade varit bättre att lägga pengarna på att lappa ihop vägnätet, laga trasiga vattenledningar och rusta upp fallfärdiga skolor än att lägga pengarna på fotboll?

Kreml hoppas på smidigt för-VM

Men att arrangera stora idrottsevenemang, och få idrottsliga framgångar har ända sedan Sovjetunionens tid varit ett propagandaverktyg för makthavarna i Kreml. Friidrotts-VM, Formel ett, OS och fotbolls-VM är frågor med högsta politiska prioritet. (Också, uppenbarligen, det landsomfattande dopningsprogrammet som avslöjades för nåt år sedan.)

Och nu, efter det ryska överfallet på Ukraina (planerat och beordrat av president Putin medan OS i Sotji fortfarande pågick), med pågående rysk krigföring för att hjälpa Syriens diktator Bashar al-Assad och med de sämsta relationer till EU och USA sedan Sovjetunionens sammanbrott behöver Ryssland desperat lite positiv press. I Kreml hoppas man att Confederations Cup och ett väl genomfört fotbolls-VM nästa år ska bidra till att omvärldens bild av Ryssland ska bli mer positiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Confederations Cup

Mer i ämnet