Lagkaptenen Anna Kozhnikova, i vitt, och hennes Ryssland är klara för EM. Foto: TT.

Sista länderna klara för fotbolls-EM

Uppdaterad
Publicerad

Den slutgiltiga uppställningen i fotbolls-EM 2022 är klar.

På tisdagskvällen kvalade de tre sista länderna in: Ryssland, Nordirland och Schweiz.

Tre platser återstod till EM i England nästa år då det på tisdagskvällen var dags för returer i det avslutande playoffspelet.

Den första tog Ryssland hand om. Efter att ha bortabesegrat Portugal i Lissabon med 1–0 i fredags räckte det med att hålla tätt hemma i Moskva.

Just det gjorde ryskorna, och efter 0–0 i returen har man säkrat en plats i sitt fjärde raka Europamästerskap.

Spänning

Nordirland tog sig också vidare genom att följa upp 2–1-segern borta mot Ukraina, med att vinna med 2–0 på hemmaplan.

Schweiz och Tjeckien bjöd på allra mest spänning. Precis som i fredags blev det 1–1 och matchen i Thun gick vidare till en mållös förlängning och sedermera straffar. Där tog Tjeckien greppet, och i den fjärde omgången hade Lucie Martínková chansen att skjuta hem EM-platsen. Men straffen gick i stolpen och ut.

När Ana-Maria Crnogorcevic sedan satte Schweiz femte straff hamnade i stället all press på Tjeckiens Katerina Svitková. West Ham-stjärnan träffade ribban, och skickade på så sätt Schweiz till EM.

Fotbolls-EM i England skulle ha avgjorts nu i sommar, men har likt många andra idrottsevenemang flyttats fram. Turneringen spelas nu 6–31 juli 2022.

KLIPP: Seger avgjorde för Sverige mot Polen

Fakta: Fotbolls-EM 2022

Damernas fotbolls-EM flyttades från 2021 till 2022, men England är fortsatt värd. Turneringen ska spelas 6–31 juli på tio arenor i åtta olika städer (London, Manchester, Sheffield, Southampton, Brighton and Hove, Milton Keynes, Rotherham och Leigh).

16 lag gör upp om EM-bucklan. Här är alla som har kvalat in:

England (värdland), Tyskland, Nederländerna, Danmark, Norge, Sverige, Frankrike, Belgien, Island, Spanien, Finland, Österrike, Italien, Ryssland, Nordirland, Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.