Foto: SVT

Så är stämningen inför historiska matchen

Publicerad

Iran slog Kambodja i en VM-kvalmatch i Teheran med 14-0. Och för kvinnor var det en historisk möjlighet att få gå på fotboll. SVT:s korrespondent Stina Blomgren var på plats under matchen.

Utanför matchen var det stor trängsel. Kvinnor som inte hade biljetter köade i hopp om att få kunna köpa på plats men motades bort av polis och säkerhetstjänst. Många hade biljetter men inte alla.

Efter Sahar Khodayaris död satte FIFA stor press på det iranska fotbollsförbundet att släppa in kvinnor på läktaren under dagens VM-kval. 3500 släpptes för ett par veckor sedan och sålde slut på mindre än en timme.

– Stadion är långt ifrån full och vi skulle få plats men de släpper inte in oss, sa Nilofar Tolooi till SVT Sport.

Foto: SVT

– Jag har väntat länge. Det är vår rätt att få gå på matchen. Om det inte var för Sahar Khodayari skulle vi inte vara här idag. Jag köpte biljett online men de tog slut jättefort, sa Somaie Mirshamsi.

– Jag är väldigt glad. Det här är något nytt. Det gör mig glad att kunna gå hit med min man och min son. Det är fantastiskt, sa Azam.

– Jag går alltid på matcherna. Men jag föredrar att kunna få med min fru och min son. Ja det var en stor debatt innan kvinnor fick gå. Det beror på lagar de sista 40 åren. Utan det skulle det inte vara laddat, sa pappan Said.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer