Kommer Malmö FF dra det längsta strået när SM-guldet? Foto: TT.

Så här kan den allsvenska guldstriden avgöras

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården kan nästan ta på Lennart Johanssons pokal, men både Malmö och Hammarby har chansen om Dif förlorar mot Norrköping.

Och i botten riskerar tre lag att åka ur.

Det här gäller inför den dramatiska sista omgången i fotbollsallsvenskan.

Toppstriden

Guldfavoriten: Djurgården (65 poäng, +34 i målskillnad)

Djurgården har allt i egna händer inför avslutningen borta mot Norrköping. Med tre poängs försprång till konkurrenterna är en poäng allt som behövs för att säkra SM-guldet.

Utmanarna: Malmö FF (62 poäng, +35) och Hammarby (62 poäng, +34)

Bara vinst räcker inte för att Malmö FF och Hammarby. Men om Djurgården samtidigt förlorar mot Norrköping hamnar guldet hos någon av utmanarna eftersom de då kommer att ha bättre målskillnad. Om MFF och Hammarby vinner med lika stora siffror går guldet till Skåne tack vare bättre målskillnad (just nu +35 mot +34). Om Hammarby däremot vinner med ett mål mer hamnar båda lagen på samma poäng (65) och samma målskillnad (till exempel +36). Då blir Bajen svenska mästare tack vare fler gjorda mål (just nu 71 mot 51).

Bottenstriden

På säker mark i nuläget: Kalmar FF (23 poäng, –22) och Östersund (25 poäng, –19).

Kalmar ska helst vinna borta mot Sirius för att vara säkert på att spela i allsvenskan även nästa år. Mardrömsscenariot för KFF är förlust mot Sirius samtidigt som både Falkenberg och Sundsvall vinner sina matcher. Då åker Kalmar ur.

Även Östersund kan i teorin hamna på kvalplats men laget måste då förlora med gigantiska siffror borta mot IFK Göteborg.

På kvalplats: Falkenberg (22 poäng, –38)

Kan fortfarande både åka ur direkt, tvingas till kval eller klara kontraktet. Poäng hemma mot AFC Eskilstuna räcker för att behålla kvalplatsen, om inte Sundsvall samtidigt slår AIK. En seger tar Falkenberg till säker mark, om Kalmar inte slår Sirius på bortaplan.

På nedflyttningsplats: AFC Eskilstuna (20 poäng, –31) och Gif Sundsvall (20 poäng, –18).

Både AFC Eskilstuna och Gif Sundsvall behöver vinna sina avslutande matcher för att hänga kvar i allsvenskan. AFC möter Falkenberg, som just nu är på kvalplats, samtidigt som Sundsvall spelar borta mot AIK.

Det var länge sedan – men den allsvenska guldstriden har varit så här jämn förut:

Fakta: Sista omgången

Allsvenskans sista omgång, lördag 2 november, avspark 13.00:

IFK Göteborg–Östersund

Örebro–Malmö FF

AIK–Gif Sundsvall

Hammarby–Häcken

IFK Norrköping–Djurgården

Helsingborg–Elfsborg

Sirius–Kalmar FF

Falkenberg–AFC Eskilstuna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.