Avgjorde i 95:e – Kamerun vidare efter galet drama

Uppdaterad
Publicerad

Ett självmål i 80:e minuten såg ut att kosta Kamerun en plats i åttondelsfinal.

Men i 95:e minuten avgjorde Ajara Nchout med matchens sista spark mot Nya Zeeland.

Segern med 2-1 innebär att Kamerun är klart för slutspel.

Kamerun behövde vinna för att gå vidare till åttondelen som en av de bästa grupptreorna. Och lyckades – även om det var på håret. Ett hår med långa vita slingor i för att vara exakt.

I matchens 95:e minut och det förmodligen sista anfallet för kvällen skrev Ajara Nchout in sig i den kamerunska fotbollshistorien. 26-åringen satte det helt avgörande 2-1 som innebär att Kameruns VM-dröm lever vidare.

Och vilket mål det var. Nchout dribblade bort sin bevakare genom först en dragning till höger, dribblade sedan bort henne igen med en dragning till vänster och tittade sedan upp för att placera bollen vid bortre stolpen.

Matchhjälten skadad i firandet

Segern var rättvis sett till matchbilden. Kamerun tog kommandot redan från avspark. Trots det dröjde det till 57:e matchminuten innan det förlösande ledningsmålet, eftersom målvakten i Nya Zeeland, Erin Naylers, stått för flera snabblästa och orädda uppoffringar.

Målskytten Ajara Nchout firades stort. Kanske för stort. Hjälten lämnade planen på bår efter slutsignal. Oklart i vilket skick.

Kameruns hjälte Ajara Nchout skadade sig i firandet och lämnade planen på bår. Foto: TT

Kamerunskorna log hur som helst framför tv-kameran redo att lämna Stade de la Mosson i Montpellier med tre poäng och en plats i åttondelsfinal tack vare fair play-fördel gentemot Thomas Dennerbys Nigeria.

Men ibland är fotboll orättvist. Nya Zeeland, som i princip inte hade skjutit ett enda skott på mål, hade ett halvfarligt anfall och när Kameruns Aurelle Awona sprang fram för att rensa i eget straffområde sköt hon olyckligt bollen i eget nät.

VM-drömmen började kännas avlägsen samtidigt som tiden tickade på. Men då hände det som säkerligen kommer få den kamerunska publiken att dansa genom den franska natten. Ajara Nchout blev tvåmålsskytt när hon på stopptid inte bara satte 2-1 utan sköt sitt Kamerun till åttondel som en av de bästa tabelltreorna.

Trots en 0-2-förlust mot Chile är Nigeria med förbundskapten Thomas Dennerby i spetsen vidare i VM-slutspelet. Detta eftersom Chile, som missade en straff, behövde göra minst tre mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.