Videogranskning i 12 steg – så funkar det

Publicerad

Videogranskning har varit på tapeten länge. Nu har den använts för första gången under en tävlingsmatch. Men redan under första omgången av Confederations Cup uppstod frågetecken kring reglerna.

Det var i öppningsmatchen mellan Ryssland–Nya Zeeland som det uppstod en omdiskuterad situation där domaren inte valde att använda sig av videogranskningen. Många undrade varför. Men här kommer 12 principer som används för videogranskningen:

1. Videoteknologin kommer bara användas för att rätta fel och om incidenter som är matchavgörande missas. Det vill säga mål, straffar/icke straffar, direkt rött och om domaren tar fel på spelare emellan.

2. Domaren har alltid sista ordet.

3. Assisterande videogranskaren är en del av domarteamet och all information som huvuddomaren får av videogranskaren skall tas på lika stort allvar som information från tredje och fjärdedomaren.

4. Domaren måste alltid ta ett beslut oavsett om den har sett videogranskningen eller inte. Domaren får alltså inte pausa spelet för att sedan ta ett beslut efter videogranskningen. Även om domaren tar beslutet om att spelet skall fortgå kan det videogranskas efteråt.

5. Ett domslut kan inte ändras om inte videogranskningen visar tydliga bevis på att det första domslutet var felaktigt.

6. Endast huvuddomaren kan initiera en videogranskning. De andra domarna kan endast rekommendera att huvuddomaren gör en videogranskning.

7. Oavsett när videogranskningen sker är det ingen tidspress. Det är viktigare att ha rätt än att vara snabb.

8. Spelare, tränare eller andra deltagare till de olika lagen får inte närvara domaren eller försöka ändra domaren om en videogranskning skall göras, pågår eller det slutgiltiga domslutet.
Spelare som signalerar att domaren skall kolla på videogranskningen kommer få gult kort.

9. Domaren skall, så gott som möjligt, förbli synlig under videogranskningen för att försäkra att den är opartisk.

10. Om spelet fortsätter efter en incident och den efteråt blir videogranskad, skall alla disciplinära åtgärder som tagits under pågående spels gång ändå räknas. Även om domslutet från videogranskningen ändras.

11. Det finns en tidsperiod på hur länge före och efter en incident kan bli videogranskad.

12. Det fullständiga protokollet överensstämmer med principerna och filosofin i spelets regler.

Vill du själv läsa dokumentet med reglerna kan du göra det genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer