Johannes Hopf spelar i turkiska Genclerbirligi. Foto: SVT

Spelarna inte oroliga efter terrordåden: ”Känner mig trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige spelar match borta mot Turkiet bara dagar efter ett dödligt terrorattentat. Men trots det är spelarna inte oroliga. ”Jag litar fullständigt på säkerhetsbedömningen som gjorts”, säger Johannes Hopf, till vardags i turkiska Genclerbirligi.

I söndags ställdes derbyt mellan Galatasaray och Fenerbahce in i den turkiska ligan på grund av terrorhot. I dag kom turkiska hurriyetdailynews.com med uppgifter om att IS planerade ett terrordåd i samband med stormatchen.

IS låg även bakom lördagens attack då fyra personer dödades av en bomb i Istanbul, och de senaste veckorna har Turkiet drabbats av flera större attentat med dödlig utgång.

Herrlandslaget i fotboll

Men trots oroligheterna känner sig de svenska spelarna trygga med att resa till Antalya i Turkiet för torsdagens träningslandskamp.

– Jag tänker som så att det har gjorts en rigorös säkerhetsbedömning och jag litar fullständigt på att den är korrekt. Jag känner mig trygg, säger Johannes Hopf, som till vardags spelar i Genclerbirligi i den turkiska ligan, till SVT Sport.

”Det finns alltid i bakhuvudet”

– Jag lever mycket på klubben och där blir det att människorna i klubben försöker skapa en extra trygghet för oss spelare, fortsätter Hopf.

Albin Ekdal menar att det känns olustigt att bege sig till Turkiet, men även han känner sig trygg med den säkerhetsbedömning som gjorts.

– Självklart är det något man funderat på eftersom det är väldigt oroligt i och omkring Turkiet. Efter de här veckornas attentat så finns det alltid i bakhuvudet. Men jag tror fotbollförbundet gjort sin läxa och vi litar på det, säger han till SVT Sport.

Fakta: Över 200 döda i bombdåd

Turkiet har skakats av sex bombdåd som sammantaget berövat mer än 200 människor livet sedan juli förra året:

19 mars: Minst fyra personer dödas och 36 skadas när en självmordsbombare detonerade en bomb på gågatan Istiklal i Istanbul.

13 mars: 35 människor dödas när två självmordsbombare slår till mot Kizilaytorget i Ankara. Den kurdiska separatistgruppen TAK (Kurdistans frihetsfalkar) tar på sig dådet.

17 februari: En bilbomb i Ankara dödar närmare 30 människor och skadar ett stort antal personer, framförallt militärer. TAK tar på sig dådet och hotar med fler attacker.

12 januari: En sprängladdning exploderar på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödas i attacken, som den militanta jihadistgruppen IS hävdar att man är ansvarig för.

10 oktober 2015: Två självmordsbombare exploderar i en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och dödar 103 människor. IS tar på sig dådet.

20 juli 2015: Över 30 människor och ett hundratal skadas i ett bombdåd utanför ett kulturhus i staden Suruc. Även denna gång tar IS på sig skulden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet