Pias sista mästerskap: ”Ska knyta ihop säcken”

Uppdaterad
Publicerad

Mästerskap är alltid speciella.

Men för en i Sverige blir EM i Nederländerna något extra – avgående förbundskaptenen Pia Sundhage.

– Oavsett vad som händer så har det här gänget gett mig fem fantastiska år. Nu ska vi knyta ihop säcken och se till att det blir allra, allra bäst, säger hon till SVT Sport.

Den svenska EM-premiären bjuder på ödets ironi. På andra sidan står Tyskland – det landslag som varit skillnaden mellan braksuccé och godkänt under Sundhages landslagssejour.

– Det är dags. Det är dags att ta nya steg. Vi har förberett oss väldigt väl, haft tid att gnugga detaljer och alla längtar till avspark mot Tyskland, säger förbundskaptenen.

I EM, VM och OS är det Tyskland som varje gång slagit ut Pia Sundhages Sverige. Därför har det inte blivit något guld – men väl silver och brons.

Kanske är chansen större nu när det är ett nytt tyskt lag som Sverige ställs emot, med Steffi Jones vid rodret.

– För det första lyfter vi upp att de har en ny förbundskapten och att det finns några nya spelare som inte har lika många landskamper som vår Seger, eller vår Lotta, eller vår Fischer. Det är klart det är något vi lutar oss emot, säger fotbollsikonen.

Hur mycket tror du att den svenska rutinen kan vara avgörande?

– Rutinen betyder väldigt mycket precis när det svajar åt något håll. Vi ska se till att det svajar positivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.