Rattfull Rooney av med körkortet i två år

Här anländer Rooney till rättssalen

Hundra timmars samhällstjänst och indraget körkort i två år. Det blir straffet för Wayne Rooney för rattfyllan för två veckor sedan, uppger brittiska nyhetsbyrån PA.

– I samband med dagens förhandling vill jag offentligt be om ursäkt för mitt oförlåtliga misstag att köra bil med alkohol i kroppen. Det var helt fel, säger Rooney i ett pressmeddelande. 

Han har redan bett sin familj, klubben och fansen om ursäkt och hoppas att samhällstjänsten ska ha något gott med sig, uppger Sky Sports.

Förhandlingen tog bara 20 minuter och Rooney var fåordig och bekräftade bara den redogörelse som förmedlades. Efteråt slussades en sammanbiten Rooney iklädd mörk kavaj och vit skjorta med svart slips ut av polis till en väntande minibuss inför ett stort uppbåd reportrar och fotografer.

Rooneys värde var nästan tre gånger över det tillåtna. Alkoholmängden visade 104 mikrogram per 100 milliliter utandningsluft. Gränsen ligger på 35.

Enligt Evertonstjärnans försvarsadvokat, Michael Rainford, bestraffas även Rooney med två veckolöners böter (drygt sju miljoner kronor) av klubben och Rooney kommer inte överklaga domen.

Stoppades klockan 02.00 på natten

Det var klockan 02.00 natten till den 1 september, som Wayne Rooney stoppades av polisen efter en kväll på krogen. Rooney erkände under rättens förhandlingar att han kört bil rattfull.

Det är oklart vad måndagens dom får för konsekvenser för Rooneys karriär. Den 31-årige Evertonanfallaren spelar inte längre i det engelska landslaget och hans klubblags manager Ronald Koeman sade tidigare den här månaden att ärendet skulle hanteras "internt".

På söndagen gjorde Wayne Rooney comeback på sin gamla hemmaplan Old Trafford, där Everton förlorade med 0–4 mot Manchester United. Rooney hyllades med en stående ovation när han blev utbytt i slutet av matchen.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.