Sanny Åslund var både spelare och vd för AIK. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Sanny Åslund: ”Han var en fadersfigur för AIK”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare AIK-ordföranden Lennart Johansson avled under tisdagen, 89 år gammal.
– Han var en riktig fadersfigur på så många olika plan för AIK, säger den tidigare spelaren och vd:n för AIK Sanny Åslund till SVT Sport.

Under onsdagen kom beskedet att den tidigare UEFA- och AIK-ordföranden Lennart Johansson avlidit 89, år gammal. Den tidigare AIK-profilen Sanny Åslund har både spelat och sedan även varit vd för klubben.

– Jag minns när jag kom till AIK 1973. Min far hade precis gått bort då, vilket Lennart visste. ”Det är inte så lätt att komma från Värmland och hit. Du kan alltid vända dig till mig. Jag vet vad som har hänt.” Det var svårt för en grabb från Värmland. Han tog min hand och det kändes som hela min underarm försvann nästan i hans stora hand. Det kändes tryggt.

Hur märkte du av honom när du spelade i klubben?

– Han satt i styrelsen så man såg ju honom på träningar och på läger och matcher. Han var en självklar centralgestalt som alla kunde ty sig till, en trygg person.

– När jag var vd var han ordförande i styrelsen. Han fanns alltid med och gick alltid att nå på telefon. Han hade en enorm kunskap om fotboll och ledarskap. Bara att han fanns med som namn betydde mycket, för han var enormt respekterad i fotbollsvärlden.

Vad blir hans arv?

– För mig var han väldigt generös som människa. En väldigt ärlig person.  Han var en fadersgestalt. Vi blev vänner och på slutet, när han hade svårt att röra sig,  åkte jag och hämtade honom och vi åt lunch några gånger per år. Besökte honom på hans sommarställe. Då pratade vi om allt och vi skrattade ihop.

– Sedan går det inte att komma bort från Champions League. Att kunna ena de stora klubbarna i Europa som var tvungna att hitta på någonting för att tjäna mer pengar och ändå kunna behålla det under Uefa:s flagg var otroligt. Nu har vi sett vilken jättesuccé det har varit och det kan man tillskriva honom i väldigt hög grad.

Och för AIK?

– Har man varit ledare för AIK under så lång tid och sedan hedersordförande så är det klart att man har betytt jättemycket. Vad som än behövde göras, om man nämnde Lennart Johansson i sammanhanget, så lyssnade folk. Eftersom han var så respekterad lyssnade man också på det sättet. Han var en riktig fadersfigur på så många olika plan för AIK.

– Det var lättare att få ut AIK internationellt. De visste ju vilka AIK var och han har i alla sammanhang alltid sagt att klubben i hans hjärta är AIK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer