Robinho i turkiska Besiktas tröja förra året. Foto: TT

Santos bryter kontraktet med Robinho – sponsor vill inte förknippas med våldtäktsdömd

Uppdaterad
Publicerad

Den brasilianska storklubben Santos bryter kontraktet med Robinho en vecka efter underskriften. Detta bland annat efter att en sponsor haft klagomål kring att klubben värvat en våldtäktsdömd spelare.

Den 36-årige Robinho dömdes 2017 till nio års fängelse av en italiensk domstol för våldtäkt tillsammans med fem andra män av en 22-årig kvinna på en nattklubb 2013 då han spelade för AC Milan. Robinho har överklagat domen och fallet är fortfarande öppet. Brasilien har inget utlämningsavtal för egna medborgare.

”Santos och Robinho har efter ömsesidig överenskommelse beslutat att upphäva kontraktet som undertecknades den 10 oktober så att spelaren kan koncentrera sig uteslutande på sitt domstolsförsvar i Italien”, säger klubben i ett uttalande som publicerades på Twitter under fredagen.

Klubben försvarade Robinho till en början

Värvningen av Robinho har rört upp känslorna i Brasilien och så sent som för ett par dagar sedan försvarade Santos ordförande Orlando Rollo spelaren.

– Santosfansen älskar den här värvningen, kritiken kommer bara från fans till andra lag, sade han till tidningen Folha de Sao Paulo.

– Dessutom kommer kritiken för tidigt, för domen har inte vunnit laga kraft än, utan den är överklagad. Vi avvaktar och ser vad som händer. Så vem är vi att döma? Låt den av er som är fri från synd skall kasta första stenen. 

En av klubbens storsponsorer Orthopride bröt samarbetet med Santos i protest mot värvningen.

– Vår målgrupp är mestadels kvinnlig och av respekt för kvinnorna som köper våra produkter var vi tvungna att fatta det beslutet. Vi vill klargöra att vi inte tidigare informerades om värvningen av Robinho, vi blev överraskade av nyheterna under helgen, säger bolagets chef Richard Magrath till Globo Esporte.

Robinho har även bland annat spelat för Real Madrid och Manchester City. Han har gjort 100 landskamper för Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer