”Hysén årets besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Förväntningarna var höga på Tobias Hysén inför säsongen. Men 34-åringen har inte levererat på den nivån som SVT:s fotbollsbloggare hade förväntat sig. ”Jag trodde att han skulle starta alla matcher och vara topp 3 i skytteligan” säger Elena Lövholm.

När Tobias Hysén återvände till IFK Göteborg efter sejouren kinesiska klubben Shanghai hoppades både han, klubben och fansen att han skulle lyfta ”Blåvitt” till en topplacering.

När säsongen nu är över konstaterar SVT:s fotbollsbloggare Elena Lövholm att Hysén inte alls levt upp till förväntningarna.

– Det känns jobbigt. Han är ju lite äldre nu men att han inte ens varit given i startelvan är en jättebesvikelse. Jag trodde han skulle starta alla matcher och vara topp 3 i skytteligan, även om han inte skulle vinna den, säger Lövholm.

– Men det är inte så konstigt, han kanske känner sig ”klar”. Han är en besvikelse, även om det är rimligt med tanke på att han är lite äldre.

Läs mer: Nannskog om säsongens besvikelse: ”Falkenberg rasade ihop”

”Nouri säsongens största överraskning”

Elena Lövholm konstaterade i finalprogrammet av ”Jakten på Lennart” att situationen med Hysén därför måste ses som säsongens besvikelse.

– Jag kanske inte är besviken på ”Tobbe”, han har säkert gjort sitt bästa. Men jag är besviken på att det blev så här.

Läs mer: IFK Göteborgs säsong i fokus i avsnitt 4

Vem är då säsongens överraskning i allsvenskan?

– Brwa Nouri spelade i norrettan för några år sedan, tog steget till superettan där han dominerade och sedan samma nu i allsvenskan. En imponerade resa, säger Lövholm.

– Jag tycker att han är skitbra, men går inte att säga något annat än att det är en överraskning. Han fick en andra chans i Dalkurd och har tagit den och gjort så bra man bara kan.

Vem är säsongens bästa spelare?

– Johan Wiland är en av nyckelspelarna i Malmö och en av anledningarna till att de vann guld. Han har rutin som är väldigt viktig att ha i ett lag som Malmö. Han är en sådan man sätter in i Malmö med avsikt att han ska vara en nyckelspelare och man lyckades med det draget.

Nykomlingarna har överraskat

Lövholm vill lyfta nykomlingarna Jönköping och Östersund som det mest positiva med säsongen som gått.

– Nykomlingarna har överraskat mig, båda två. Jönköping kom upp med en väldigt spännande tränare och ett bygge de jobbat på länge. En väldigt ljus allsvensk framtid, jag tror att de kommer att etablera sig i allsvenskan.

Som ”säsongens sämsta grej” vill hon lyfta ”benbrottsepidemin” i våras när både David Mitov Nilsson, Gustaf Nilsson, Lord Ofosuhene och Jamie Hopcutt skadade sig.

– Fyra benbrott på väldigt kort tid, varav tre på samma arena och två spelare som spelade i samma lag. Fullständigt osannolikt!

Lövholm utser säsongens bästa elva

Johan Wiland (Malmö)

”Den första jag satte in i elvan. Jag skulle kanske till och med hålla honom som en lagkapten i det här bygget. Han kommer in med rutin och är en självklar ledare. Definitivt en av de största nycklarna till Malmös guld.”

Linus Wahlqvist (Norrköping), Sauli Väisänen (AIK), Andreas Johansson (Norrköping), Haitam Aleesami (IFK Göteborg)

”Aleesami var definitivt den bästa spelaren i Göteborg så länge han var där, fullständigt självklar som vänsterback. Andreas Johansson kan fortfarande, gubben. Han har en viktig roll i Norrköping, en mentorsfigur.

Sauli Väisänen ska ha cred för resan han har gjort från utlånad till att vara en väldigt stabil mittback. Linus Wahlqvist var självklar, han måste vara allsvenskans mest erfarna tonåring.”

Magnus Wolff Eikrem (Malmö), Brwa Nouri (Östersund), Anders Christiansen (Malmö), Alex Dyer (Östersund)

”Dyer är ett av de stora utropstecknen i Östersund. Han är väldigt duktig, trygg med boll. Christiansen kan man nästan också hålla som allsvenskans bästa spelare, en riktig kugge i Malmö.

Nouri är en personlig favorit, han har också gjort en grym resa. För tre år sedan spelade han i Dalkurd i norrettan, nu går han upp på allsvensk nivå och dominerar. Fantastiskt bra. Wolff Eikrem vann poängligan, var en av de absolut bästa spelarna i laget som vann SM-guld – han är helt given i en drömelva.”

Marcus Antonsson (Kalmar), John Owoeri (Häcken)

”Antonsson hade faktiskt ett högre målsnitt än Kjartansson. Owoeri har varit i min drömelva sedan i maj-juni. En fantastisk spelare, han har i flera år legat högt i offside-ligan men nu har han fått styr på det.”

Tränare: Graham Potter (Östersund)

Läs mer: Daniel Nannskog utser säsongen elva

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.