Sef:s ordföranden Mats Enquist hoppas att de skyldiga ska kunna identifieras efter skandalen efter matchen mellan Malmö och AIK. Foto: Bildbyrån

Sef efter läktarskandalen: ”De ska bort från fotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens skandalscener efter det allsvenska toppmötet mellan Malmö FF och AIK är det febril aktivitet på Svensk elitfotboll, Sef.

Ordföranden Mats Enquist hoppas att de skyldiga ska kunna identifieras.

– De ska bort från fotbollen, säger han.

Matchen mellan Malmö FF och AIK följdes av stökigheter på läktarna. I tv-bilderna från Discovery+ syntes hur ett par brinnande bengaler kastades mellan olika supportergrupperingar. En ”handfull” MFF-anställda ska ha skadats.

– Det är ingen rolig morgon, en sådan här händelse skapar dålig smak i munnen, säger Enquist.

Sef utreder

Han vill dock hålla händelserna helt skilda från den alltmer hätska debatten om polisens så kallade villkorstrappa.

– Ett av problemen i diskussionen kring villkorstrappan är hur man gör det, det är mer en principiell diskussion: ska man straffa alla för det några få gör. Det handlar inte om att man tycker att det är okej att det händer saker.

På Sef jobbar man nu med att utreda händelsen och försöka identifiera de skyldiga. Dessutom förs samtal med både MFF och AIK.

– Händelsen är helt oacceptabel och det är individer som ska lagföras och inte vara på våra matcher. Det är en isolerad händelse som är totalt oacceptabel och kollar man på sociala medier så är det ingen som försvarar det här, ingen.

”Det kommer aldrig att accepteras”

Enquist hoppas nu att de ansvariga identifieras och lagförs. Även om de inte straffas rättsligt har de långa avstängningar att vänta från fotbollens sida.

– Tyvärr händer det på vår arena och då är det vårt ansvar. Jag har gott hopp om att vi ska kunna identifiera dem, de ska bort från fotbollen, säger han.

Att personal skadas efter en match hör inte till vanligheterna och Enquist vill inte se det ske fler gånger.

– Jag hoppas vi slipper se sådant här på många år, det kommer aldrig att accepteras av fotbollen eller av supportrarna.

KLIPP: Här kastar supportrarna pyroteknik på varandra (27 okt 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.