England är klart för EM-final. Foto: Bildbyrån

Förbannelsen bruten – England till första EM-finalen någonsin

Uppdaterad
Publicerad

För 25 år sedan missade han en avgörande straff när England slogs ut ur EM i semifinal.

I dag ledde förbundskaptenen Gareth Southgate laget till 2-1-seger mot Danmark.

Harry Kane avgjorde från elva meter och England är därmed klart för final.

England fick en käftsmäll i den första halvleken.

De höll nollan i nästan 500 minuter i mästerskapet innan dansken Mikkel Damsgaard spräckte den. Han tog hand om en frispark strax utanför straffområdet och bjöd på en drömträff som blev otagbar för Jordan Pickford. Danmark i förarsäte, England i chock.

Sex minuter senare tog de vitklädda revansch. Bukayo Saka spelade in bollen i straffområdet och Raheem Sterling var framme och störde mittbacken Simon Kjaer som olyckligt glidtacklade in bollen i eget mål.

Engelsk sluforcering i slutet

Sex minuter in i den andra halvleken passades Kasper Dolberg fram till ett bra avslutsläge. 23-åringen lade bollen tillrätta och avlossade ett tungt skott lågt i Pickfords högra hörn, men läget blåstes sedan av för offside.

I den 55:e minuten testades i stället Schmeichel. Harry Maguire visade fin spänst och kom upp högt på en frispark när han tryckte till bollen med pannan och tvingade den danska målvakten att sträcka ut rejält.

En engelsk slutforcering i den andra halvleken räckte inte till något mål och matchen gick till förlängning.

Straff avgjorde

Den engelska pressen fortsatte i förlängningen och i den 94:e minuten bröt sig Harry Kane loss till ett vasst avslut. Men den storspelande Schmeichel stod återigen för en briljant insats och fick en hand på bollen.

Danmark var illa ute under de efterföljande minuterna och i i den 102:a minuten var mardrömmen framme.

Sterling revs ner i straffområdet och Kane klev fram för att göra jobbet från elva meter. Tottenham-stjärnans straff var tam och Schmeichel räddade – men anfallaren kunde sedan skjuta in sin egen retur. Det blev också det avgörande målet.

England hade inför matchen vunnit 18 av sina 20 senaste hemmamatcher. Den enda förlusten under den sviten kom mot Danmark den 14 oktober i fjol – och då stod Christian Eriksen för matchens enda mål. Den här gången klarade de däremot inte av att vinna.

Senast England spelade en final var i VM 1966. De ställs nu mot Italien final. Matchen spelas den 11 juli.

Europamästerskapet

England logo

England

2 - 1

1-1 (Fulltid)

Danmark logo

Danmark

Wembley Stadium, London
Publik: 64950
Domare: Danny Makkelie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.