En upprörd Demba Ba förklarar för huvuddomaren sin disypt med fjärdedomaren under gårdagens möte med PSG och hans Basaksehir. Matchen ska återupptas i dag med ett nytt domarteam. Foto: TT

Uefa kommer att utreda rasistincidenten i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Uefa agerade senfärdigt i samband med att spelarna i Paris SG och Basaksehir gick av planen men meddelade efter midnatt via Twitter att man ska genomföra en grundlig utredning.

– Att spelare från både Basaksehir och PSG gick av planen sätter en ny standard i Europa, säger en företrädare för Uefas samarbetspartner mot rasism.

På Uefas hemsida fanns ännu på onsdagsmorgonen ingen tydlig information om att matchen avbröts i den 14:e minuten. Varje match liverapporteras och gårdagens möte har rapporterats fram till 13:e minuten för att sedan ha överförts till dagens matcher med information i en fastsatt ruta i liveflödet:

”Efter en incident vid kvällens match mellan Paris Saint-Germain och İstanbul Başakşehir har Uefa – efter diskussion med båda klubbarna – beslutat efter en exceptionell händelse att de återstående minuterna av matchen ska spelas imorgon (onsdag 9 december) med ett nytt domarteam med starttid 18:55. En grundlig utredning av händelsen kommer att inledas omedelbart.”

Samma information har lagts ut på Uefas sociala medier. På hemsidan står det ingenting.

Rumänsk fjärdedomare i fokus

Det var i den 14:e minuten som matchen avbröts och stort tumult uppstod kring en rumänsk domare som ska ha använt en nedsättande term när han uttalade sig om Basaksehirs svarte assisterande tränare Pierre Webo.

– Varför kallade du mig det (n-ordet)? upprepade en upprörd Webo åtminstone sex gånger inför tv-kamerorna innan han fick rött kort av huvuddomaren.

Basaksehirs tränare Okan Buruk sade till domaren:

– Du är en rasist.

Det råder olika uppfattningar om vilket nedsättande uttryck som användes och hur det ska tolkas.

– När du vänder dig till en svart kille måste du då säga: ”Den här svarta killen?” säger Basaksehirs Demba Ba, enligt AP.

Domaren säger så här:

– ”Negru” betyder svart, förstår du? En svart spelare, jag sa det, ska domaren enligt NRK ha sagt och refererat till det rumänska ordet för svart.

– Våra rumänska kollegor har bekräftat att det uppfattas rasistiskt i Rumänien att anmärka på hudfärg när man tilltalar en spelare, säger Piara Powar på Fare Network som samarbetar med Uefa.

Mbappe tar ställning för Webo

Paris SG:s världsmästare Kylian Mbappe skrev på sitt Twitter:

”VI STÅR BAKOM DIG WEBO”, medan Neymar gjort en hänvisning til händelsen genom att lägga ut en bild som tar ställning för Black Lives Matter på sitt Twitter.

Uefa samarbetar med organisationen Fare network för att hålla fotbollen ren från rasism och diskriminering.

– Att spelare från både Basaksehir och PSG gick av planen sätter en ny standard i Europa. Många spelare är trötta på halvmesyrer för att ta itu med rasism och är mer beslutsamma än någonsin att utöva sin rätt för att stoppa en match, säger Piara Powar, verkställande direktör för Fare network till AP.

Även Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, som har starka kopplingar till Basaksehir, har fördömt händelsen och förväntar sig att Uefa utreder händelsen grundligt, något han twittrar om.

KLIPP: SVT:s korrespondent i Turkiet om skandalen i Paris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.