Uefas ordförande Michel Platini, till vänster, och Fifas ordförande Sepp Blatter, till höger. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sepp Blatter brottsmisstänkt – riskerar fem års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Fifas ordförande Sepp Blatter ställde in en presskonferens i sista minuten.
Anledningen? Han har blivit förhörd misstänkt för olagliga penningtransaktioner.
”Vi har undersökt Blatters kontor och beslagtagit material”, säger den schweiziske överåklagaren i ett pressmeddelande.

Under fredagseftermiddagen skulle Sepp Blatter ha mött medierna för första gången sedan generalsekreteraren Jerome Valcke blivit avstängd efter misstankar om biljettfusk. Men bara minuter innan Blatter skulle gå upp på scenen ställdes presskonferensen in.

Efter en timmes mystik kom sedan anledningen: Blatter misstänks för korruption och har blivit förhörd av schweiziska myndigheter.

Platini fick 17 miljoner

Enligt ett pressmeddelande från överåklagaren misstänks Blatter till exempel ha gjort en olaglig betalning på över 17 miljoner kronor till Uefas ordförande Michel Platini under 2011.

Fransmannen – en av favoriterna till att ta över posten som Fifas ordförande när Blatter kliver av i februari – har blivit utfrågad som vittne. Enligt uppgifter till Reuters har Platini lagt fram bevis mot Blatter till åklagarmyndigheten. Fransmannen är i nuläget inte misstänkt.

Riskerar fem års fängelse

Fifa skriver i ett pressmeddelande att man har samarbetat med schweiziska myndigheter sedan i slutet av maj för att underlätta utredningen och kommer att fortsätta med detta. Mer än så vill de inte kommentera situationen i nuläget, men de bekräftar att det har skett en husrannsakan i Fifas högkvarter under fredagen.

Blatter riskerar, enligt schweizisk lag, upp till fem års fängelse om han döms som skyldig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer