Thern: ”Många är avundsjuka och vill inte att det ska gå bra”

Uppdaterad
Publicerad

Simon Thern och Jordan Larsson har båda talang och kända fotbollspappor, och satsade tidigt på att själva lyckas som utlandsproffs. Men en sådan bakgrund kan vara både en fördel och en belastning.

– Det är många avundsjuka människor, säger Thern till SVT Sport i serien #proffsliv.

Efter att ha försökt etablera sig i holländska ligan är IFK Norrköpings nyförvärv, 25-årige Simon Thern och 20-årige Jordan Larsson, i allsvenskan igen. Från proffssejouren har de med sig både goda och dåliga erfarenheter, men ångrar inte att de gav det en chans – trots att de var så unga.

– Det är lätt för alla runt omkring som är så jävla allvetande att säga ”det är fel, det är fel”. Det är klart att man kan titta i efterhand och säga ”ja, det är fel” men det kan du inte veta innan du kliver dit. De som säger annat, de begriper inte, säger Thern.

”Finns många avundsjuka”

Att vara son till Jonas Thern, proffs i bland annat Benfica och Roma och spelare i landslaget som tog VM-brons 1994, har inte varit odelat positivt.

– Det finns många avundsjuka människor som inte vill att det ska gå så bra för en på grund av att man heter det man heter. Tyvärr kan jag inte påverka att jag heter Simon Thern.

Jordan Larsson är son till Henrik Larsson som spelade i bland annat Manchester United och Barcelona och även han var med i 94-laget. Jordan betonar att bakgrunden bara hjälper en liten bit.

– Det är klart att vi har fantastiska fördelar genom hur vi ska tänka på vissa saker och hantera vissa situationer, men man måste hitta lösningarna på egen hand, säger han.

”En handelsvara”

I IFK Norrköping finns även David Moberg Karlsson, som 19 år ung gav sig iväg till engelska Sunderland.

– Får man den chansen är det klart att man hoppar på tåget och det ångrar jag absolut inte.

– Men man är inte lika mycket värd som i Sverige, man är mer en handelsvara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.