Sirius kan säkra allsvenskt avancemang med två omgångar kvar. Foto: Bildbyrån

Sirius kan säkra första allsvenska platsen på 42 år

Uppdaterad
Publicerad

Sirius har i kväll chansen att avancera till allsvenskan för första gången sedan 1974. Ändå väljer klubben att inte skicka en full matchtrupp till Halmstad. ”Det är den ekonomiska verkligheten”, säger tränaren Kim Bergstrand till UNT inför kvällens match.

Tre Siriuspoäng borta mot Halmstad skulle innebära att Uppsalaklubben är klar för allsvenskt spel kommande säsong.

Men det är en underbemannad serieledare som kan få fira – Sirius åker till Halmstad med bara fem avbytare i stället för det normala antalet sju.

– Vi får bara byta in tre stycken och det kostar pengar att bo, äta och sådant där. Det är den ekonomiska verkligheten, säger tränaren Kim Bergstrand till UNT.

”Klart att det är ett bra läge”

Sirius leder superettan på 57 poäng, två före jagande Athletic och sex före trean Halmstad.

– Klart att det är ett bra läge men vi har hela tiden haft som målsättning att vara med där uppe. Det brukar krävas 60 poäng för att vara i toppen och nu har vi 57 så det är tre poäng till att ta, säger assisterande tränaren Thomas Lagerlöf till SVT Sport.

Försvarsspelet en nyckel

I kväll möter Sirius alltså just Halmstad.

– Det känns bra och vi är i bra form. Vi har varit superfokuserade hela veckan, det känns otroligt inspirerande att spela en riktig toppmatch.

Vad blir viktigt mot Halmstad?

– Att hantera deras kombinationsspel kring offensivt straffområde där de är ganska skickliga. Och att lyckas hålla ihop försvarsspelet som vi har haft över hela planen de senaste matcherna.

Vill inte blicka framåt

Senast Sirius spelade i allsvenskan var 1974 och därefter har man dessutom varit nere i division fyra och vänt två gånger på 1980-talet. Trots ett jätteläge till allsvensk återkomst vill Lagerlöf inte blicka för mycket framåt.

– Jag reflekterar inte över matcherna som kommer, nu är det fullt fokus på Halmstad. Vår styrka har varit att vi kan hantera olika matchsituationer och det hoppas jag få se på måndag också.

Tabelltoppen

1. Sirius, 57 poäng och +31

2. Athletic, 55 p och +25

3. Halmstad, 51 p och +16

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.