Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöstrand försvarar landslagets resa till Qatar Foto: Bildbyrån/Rörligt SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sjöstrand: ”Finns inget beslut om att åka till Qatar”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska landslaget planerar att åka på januariturné i Qatar – men inget beslut är taget, enligt förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– Det är inte spikat, säger han på en presskonferens där han pressades på frågor.

I helgen svarade Janne Andersson på frågor om att åka på träningsläger till VM-värdlandet Qatar som kritiserats för bristande efterlevnad av mänskliga rättigheter och undermåliga villkor för gästarbetare.

Men enligt Håkan Sjöstrand finns inget beslut taget.

– Qatar är huvudalternativet, men det finns många saker som behöver rätas ut, säger han på en presskonferens inför onsdagens VM-kval mot Grekland.

Han pekar bland annat på förbundets ekonomi och osäkerheten kring pandemin.

”Märkligt beslut”

Planerna på att åka har ifrågasatts och på presskonferensen pressades Håkan Sjöstrand hårt på frågor om Qatar.

Han tycker att det finns fördelar med att besöka landet och på det sättet försöka sätta press och skapa bättre förutsättningar.

– När man engagerar sig i sådana här komplexa frågor finns det en uppenbar risk för kritik, säger Sjöstrand och fortsätter:

– Att enbart åka dit och spela fotboll vore fel. Men att spela fotboll och jobba med de här frågorna och vara aktiva – det tror vi kan ge bra effekt. Det var ett märkligt och felaktigt beslut som fattades 2010 (att ge VM till Qatar). Det har fört med sig att ögonen riktas mot Qatar och det är väldigt bra, för det finns allvarliga problem kopplat till mänskliga rättigheter och de arbetsförhållanden som finns för migrantarbetare.

Janne: ”Uttrycker oss tydligt”

Sjöstrand poängterar att alla förbund fattar sina egna beslut, med bakgrund av att de nordiska länderna gått ihop och gemensamt skickat brev till Fifa för att belysa problemen i Qatar.

– Jag har svårt att uppfatta att vårt engagemang har gjort situationen sämre, säger han.

Förbundskapten Janne Andersson är tydlig i debatten.

– Det viktiga är att man gör något i de här frågorna. Jag tycker att vi uttrycker oss väldigt tydligt både spelare och ledare varje gång vi får frågorna. Vi har pratat om det många gånger och jag har uttryckt ord som ”förkastligt”. Men beslutet är ju taget och VM ska gå där, säger han.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf är inne på samma spår.

– Jag tycker att det är viktigt att man lyfter frågan. Det kan göra att det blir en ändring och jag tror att det har blivit en förändring med de saker som förbundet har gjort. Ni ställer frågor, vi svarar, det är bra att det lyfts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer