Skandalscener i stormötet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kaotiska scener i stormötet – myndighetspersonal gick in på planen

Uppdaterad
Publicerad

VM-kvalmatchen mellan Brasilien och Argentina i Sao Paulo avbröts. Det efter att personal från den brasilianska hälsomyndigheten (Anvisa) gått in på planen mitt under matchen.

– Varför startade de matchen och stoppar den efter fem minuter?, hörde man Lionel Messi säga i tv-sändningen.

Fyra argentinska spelare, som till vardags spelar i engelska Premier League, har anklagats för att ha förfalskat dokument för att kunna spela VM-kvalmatchen borta mot Brasilien.

Anledningen är att man enligt reglerna som gäller i Brasilien ska hållas isolerad om man har varit i Storbritannien under de senaste fjorton dagarna.

Det hade förstås Premier League-spelarna Emiliano Martínez, Emiliano Buendia, Cristian Romero och Giovani Lo Celso varit, men de ska inte ha angett det vid inresa till Brasilien.

Trots det fanns tre av dem med i startelvan då matchen började.

Bröt efter några minuter

Men man hann bara spela några minuter innan det blev kaotiska scener på planen då personal från hälsomyndigheten i Brasilien avbröt matchen.

De argentinska spelarna lämnade planen medan de brasilianska stannade kvar.

– Vi har varit här på stadion i en timme. De kunde ha sagt något, hörde man Messi säga.

Några timmar innan matchen beordrade Anvisa spelarna som kommit från England att isolera sig.

”Vi ser situationen som en seriös hälsorisk och har bett lokala hälsomyndigheter att utfärda en bestämmelse om omedelbar karantän till spelarna”, skrev man i ett uttalande.

Argentinarna tog inte hänsyn till det och det var det som ledde till att Anvisa gick in på planen. Även polis fanns på plats på arenan.

Antonio Barra Torres, chef för Anvisa, har sagt att de fyra spelarna ska bötfällas och föras ur landet.

Fifa tar beslut om fortsättning

Brasilien saknade flera nyckelspelare på grund av inresereglerna från England. 

Matchen är avbruten. Det är oklart när och om man ska fullfölja den, men det blir inte ikväll. I och med att det var en VM-kvalmatch så är det Fifa (internationella fotbollsförbundet) som ska ta beslut om fortsättningen och eventuella sanktioner.

Det brasilianska laget tog tillfället i akt och höll ett träningspass framför hemmapubliken då det inte blev någon match mot rivalnationen Argentina. Det argentinska laget eskorterades istället från arenan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.