Riskerar splittra svensk idrott: ”Tappar omkring 20 miljoner”

Uppdaterad
Publicerad

I vinter kommer en skiljedom som kan avgöra svensk idrotts framtid. Fotbollförbundet har flaggat för att eventuellt lämna Riksidrottsförbundet, om inte beslutet att införa ett 10-procentstak för fördelning av idrottsrörelsens pengar förklaras ogiltigt.

Svensk idrott befinner sig mitt i en strid som river upp infekterade sår inom rörelsen. Det handlar om triathlonförbundets motion till Riksidrottsförbundets stämma i våras, om att införa ett 10-procentstak för fördelning av idrottens pengar – ett tak som enbart slår mot den största sporten fotboll, men antogs med god marginal.

– Vi bedömer att vi tappar omkring 20 miljoner kronor, säger Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Hur ser ni på att det är pengar som ni inte har fått än?

– Det är resurser som vi hade planerat mycket verksamhet för, inte minst ute i våra distrikt.

Paradoxala RF-stämmor

Den stora paradoxen är att RF-stämman 2019 röstade för att avskaffa det existerande 10-procentstaket, och därmed ge fotbollen mer pengar – men från 2022. Ett år som ännu inte inträffat när 2021 års RF-stämma återinförde det nyss avskaffade 10-procentstaket, varpå fotbollen hotade lämna RF och drog frågan till den skiljenämnd som just nu arbetar med ärendet och väntas komma med ett beslut i februari eller mars. Det hela kan tyckas som en oreda.

– Har du en levande demokrati så kan man tycka lite olika. Det viktiga är att man är vuxen nog att komma fram till ett beslut, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

RF:s egna stadgar säger att stämmans beslut ska genomföras, och reser alltså frågetecken kring överprövningen i form av en skiljenämnd. Skidförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber – som tidigare var ordförande i just RF – skriver till SVT Sport att ”det är mycket olyckligt och anmärkningsvärt att vi hamnat i ett läge där giltigheten av ett stämmobeslut ifrågasätts via skiljeförfarande”.

Fäktförbundet söker civil domstol

Och fäktförbundet är så kritiska till skiljenämnden att de har anmält hela ärendet till Förvaltningsrätten, alltså en civil domstol.

– De beslut som fattas på ett Riksidrottsmöte måste ju verkställas, säger Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg till SVT Sport.

Vilka blir följderna om dessa regler inte följs?

– Vilka regler ska då följas? Det blir helt godtyckligt.

På detta svarar RF-ordföranden Björn Eriksson kortfattat:

– Jag är helt övertygad om att det inte finns något gehör för att vi ska ta sånt här till rättssalar.

Trodde ni förresten att RF och Fotbollförbundet är i strid? Nej då, det var en majoritet av RF:s idrottsförbund som röstade ned en minoritet där både Fotbollförbundet och RF centralt ingick. Men samtidigt har ju fotbollen flaggat för uppbrott från RF, om inte den omdiskuterade skiljenämnden tar ett beslut som passar – någon gång i vinter.

– Vi vill analysera konsekvenserna av att eventuellt lämna Riksidrottsförbundet. Analysen ska göras och vi återkommer med besked när vi är färdiga, säger Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.