Skön svensk förlust gav playoff

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade råd att förlora med sex mål mot Nederländerna i Amsterdam och ändå gå till playoff. Det stannade vid två mål efter att hemmalaget vunnit med 2-0. Eftersom Frankrike samtidigt slog Vitryssland med 2-1 och gick direkt till VM så hade det inte blivit någon skillnad i utgång vid svensk vinst i kväll.

– Det är blandade känslor. Som vinnarskalle vill man alltid vinna men jag är otroligt stolt över laget, det vi har gjort det här kvalet. Att vi kan ta andraplatsen när vi har både Frankrike och Nederländerna i gruppen. Det är stort av oss att göra. Jag ser fram emot playoffet, säger lagkaptenen Andreas Granqvist till SVT Sport. 

Det märkliga utgångsläget med att kunna förlora med sex mål var svårt att hantera.

VM-kval fotboll

– Vi hade ett stort försprång och tog inga risker. Vi ville inte att de skulle göra två, tre tidiga mål. Sedan är det svårt att växla om när man spelat destruktivt, men vi hade ändå några chanser och spelade bättre i andra, säger Mikael Lustig till Kanal 5.

Robben avslutade med dubbla mål

Det var två segrare som gick av planen.

Efter att Arjen Robben, som fick mäktiga hyllningar efter sin sista landskamp, direktskjutit 2-0 fem minuter före pausen var holländarna rejält på gång och Sverige var trots fyra måls handikapp i det läget skärrat.

Men Nederländerna fick inte in något tredje mål tillräckligt snabbt för att få till nerv och på slutet mattades hemmalaget och Sverige hade bra kontroll.

Svenska fansen sjöng: ”segern är vår”

De svenska fansen, runt 4 000-5 000, började sjunga ”segern är vår”-ramsan på Amsterdam Arena.

Nederländerna tog ledningen i den 16:e minuten. Victor Nilsson Lindelöf gjorde ett rensningsförsök i eget straffområde men sköt på sin egen utsträckta hand.

Robben sköt den efterföljande straffen svagt, lågt och löst men precis över Robin Olsen som lagt sig ner åt höger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet