Niclas Alexandersson matchhjälte mot Milan. Foto: Bildbyrån.

Lista: Fem svenska fotbollsskrällar vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds vinst mot Galatasaray är inte det första svenska klubblag som skrällt mot europeiska topplag. Här nedan listar SVT Sport skrällar vi minns.

1. IFK Göteborg – AC Milan 1996

IFK Göteborg har alltid varit en svensk storklubb och har också haft lyckade möten på den europeiska högstanivån. Säsongen 1996/1997 spelade de Champions League-gruppspel  och kammade hem en seger mot AC Milan. Niclas Alexandersson satte i 84:e minuten 2-1 till blåvitt.

Europa League

2. Helsingborgs IF – Inter 2000

Ett annat lag som till och med slog ut en Milansklubb var Helsingborgs IF i Champions Leaguekvalet år 2000. Ett mål av Michael Hansson var allt som krävdes, även om det i slutminuterna blev dramatiskt då Inter fick en straff. Alvaro Recoba la bollen lågt i målvakt Sven Anderssons högra hörn som hann dit med sina långa fingrar och stoppade Inter från fortsatt avanecemang.

3. Trelleborgs FF – Blackburn FC 1994

1994 var det inte bara svenska landslaget som stod för en fotbollsskräll. Trelleborgs FFs fjärdeplats i Allsvenskan tog dem vidare till UEFA-cupkval där de ställdes mot den då storsatsande engelska klubben Blackburn FC.  Trelleborg vann skrällartat första mötet med 1-0 och spelade 2–2 i returen hemma på Vångavallen och slängde därmed ut topplaget ur kvalet.

4. Halmstads BK – Parma AC 1995

Även Halmstad har haft lyckade matcher mot Italienska topplag. 1995 vann de Svenska cupen mot AIK och fick då en plats i cupvinnarcuppen, en turnering som UEFA arrangerade från 60-talet fram till 2000-talet. Halmstad tog en stor överraskande seger mot Parma den första matchen med hela 3-0 men åkte ändå ur turneringen efter förlust i returen.

5. Malmö FF – Sjachtar Donetsk 2015

Den sista skrällen vi minns ligger hyfsat färskt på näthinnan. Malmö FF:s äventyr i Champions League 2015 fanns flera skrällartade matcher. I playoffmatchen mot Celtic vände de ett 3-2-underläge när de spelade 2-0 på hemmaplan. I gruppspelet då de fick en mardrömslottning men vann skrällartat igen mot topplaget Sjachtar Donetsk efter mål av Markus Rosenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet