Tabitha Chawingas syster, Temwa, äntligen på plats i Borlänge. Foto: Bildbyrån

Skyttedrottningens syster på plats i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Tabitha Chawinga leder skytteligan i överlägsen stil. Det har varit en utdragen process, men nu är lillasyster Temwa Chawinga, äntligen på plats i Borlänge.

– Det känns bra att hon är här. Jag ska ut och se henne på fotbollsplanen för första gången nu, säger Kvarnsvedens tränare Jonas Björkgren till SVT Sport.

Det har blivit 19 mål hittills den här säsongen för Tabitha Chawinga. Det sätter henne i en ledning med åtta mål i skytteligan. Trots detta, slåss Kvarnsveden för att inte ramla ur Damallsvenskan. Just nu är Dalalaget placerat på en tiondeplats i tabellen och endast målskillnad håller klubben över strecket.

Laget har släppt in 40 mål, vilket är flest i hela serien. Men det är ändå offensiven som förstärks. Skyttedrottningens lillasyster, Temwa Chawinga, har efter en lång process nu landat i Dalarna.

– Det har dragit ut på tiden. Från svenska sidan här med speltillstånd har det inte varit några problem, utan det har dragit ut på tiden nere i Malawi med ambassader som inte funnits i rätt land och rätt stad. Det har flugits folk för att hämta papper och gud vet allt, säger Björkgren till SVT Sport.

Första träningspasset

Men nu är hon på plats och när SVT Sport får tag i Björkgren, ska han precis möta laget för eftermiddagens träningspass.

– Ja, Temwa kom i går och då hade vi en fysträning. Så nu om 20 minuter kommer jag att få se henne på fotbollsplanen för första gången. Vi får se vad hon går för, det ska bli spännande.

Systrarna Chawinga spelar ihop i det malawiska landslaget. Förra veckan var de båda med under en landslagsturnering i Simbabwe. Tamwe stod för tre mål och Tabitha för dubbelt så många. Björkgren berättar att det är en spelare som redan är i matchgott skick som han nu får in, vilket är en fördel, att hon från start är redo för matchspel.

Sett videoklipp

Den stora scouten i rekryteringen av Tamwe Chawinga, har varit storasyster Tabitha. Utöver hennes referens, har Björkgren hittills bara sett videoklipp på sitt nyförvärv.

– Det kommer att ta tid och Temwa ska få den tid hon behöver för att acklimatisera sig. Men det är klart att, om hon besitter den explosiviteten som vi hört att hon har och som storasyster har, så kommer vi att ta in henne ganska snabbt i matchspel, säger Björkgren och fortsätter med att åter betona att Temwa måste få den tid hon behöver.

– Hon var helt chockad över hur kallt det var här och då hade vi ändå 8-10 grader. Jag tänkte att ”vänta du till november, sista matchen mot Kristianstad borta, då det är minusgrader.” Men det är en stor process att bara byta land och bosätta sig.

Tabitha Chawinga (vänster) tillsammans med syster Temwa. Foto: Privat

Kan ”ersätta” storasyster

Tabitha har kontrakt över nästa säsong och Temwa har först och främst skrivit på för resten av den här säsongen. Hur det ser ut nästa år vet inte Björkgren, men alternativen är många. Främst skulle klubben förstås vilja behålla bägge systrarna, men det skulle också kunna bli så att Temwa ”ersätter” sin syster om hon väljer att lämna.

– Det kan vara så att båda tycker att det är roligt att spela här och väljer att spela kvar. Eller också så sticker Tabitha och vi behåller Temwa för att vi ser att hon har den utvecklingspotential som vi hoppas att hon har. Men det vi har framför oss nu är att avsluta 2017 på ett så bra sätt som möjligt. Jag hoppas att Temwas ankomst kan vara en injektion för hela laget här på slutet.

Till sist säger Björkgren att det blir en Chawinga i startelvan hemma mot Eskilstuna på lördag.

– Det kommer med största sannolikhet, till 99 procents säkerhet, vara en av dem på planen från start på lördag.

Men Temwa finns med på bänken?

– Absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.