Nadia Nadim. Foto: Bildbyrån

Stjärnan kom undan kritiken – trodde det var aprilskämt

Uppdaterad
Publicerad

Den danska fotbollsstjärnan Nadia Nadim blir ambassadör för det kritiserade VM i Qatar i höst. Men hon kom undan den värsta kritiken eftersom många avfärdade det som ett aprilskämt.

Nadim lade på fredagen ut ett par inlägg på Instagram där hon skrev att hon nu är en av VM:s ambassadörer, något som många trodde var ett aprilskämt på grund av den massiva kritiken mot Qatar när det gäller mänskliga rättigheter, bland annat från Danmark.

I en video säger hon att hon ser fram emot att få vara ambassadör för det första VM:et i Mellanöstern eftersom hon själv har rötterna i regionen – hon är född i Afghanistan. Under kvällen lade hon även ut en video från slutspelslottningen i Doha.

”Hennes fria val”

Danmarks spelarförening i fotboll tar i alla fall avstånd från Nadims beslut.

– Det är förstås hennes fria val att göra det, men vi i spelarföreningen tar avstånd från VM-slutspelet utifrån bland annat hur Qatar tilldelades VM genom korruption, hur man behandlar migrantarbetarna, deras syn på hbtqia+-personer och så vidare, säger föreningsdirektören Michael Sahl till nyhetsbyrån Ritzau.

– Det finns massor med argument till varför man inte ska stödja det landet.

Nadim fick kritik efter att i december ha besökt och skönmålat Qatar. Hon ska då ha sagt att Qatar är ett land som hjälper folk i nöd. Men enligt uppgifter i brittiska The Guardian har minst 6 500 migrantarbetare mist livet i Qatar sedan landet tilldelades VM. Qatar har också anklagats för sportswashing, för att tvätta sitt skamfilade rykte genom idrottsevenemang.

ARKIV: Annie Lööf: ”Bojkotta VM i Qatar” (23 februari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.