”All heder att satsa på två ungtuppar”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade aldrig deltagit i ett EM tidigare.

Men 1992 var det dags när man stod som värd för mästerskapet.

– Det låg någonting i luften inför att det här kunde bli någonting riktigt bra, säger Patrik Andersson som vid tillfället var 20 år ung och som skulle göra sin blott tredje landskamp i EM-premiären mot Frankrike.

Patrik Andersson gjorde under karriären 96 a-landskamper för det svenska fotbollslandslaget mellan 1992 och 2002. I SVT:s serie ”Som jag minns det” berättar ”Bjärred” om hur han ser tillbaka på EM på hemmaplan 1992.

– Jag är 20 år och har gjort två landskamper tidigare. Då väljer han (förbundskapten Tommy Svensson) att starta mig i en EM-premiär på hemmaplan. Det var inte bara jag utan det var Jocke (Joachim Björklund) också som bara var några månader äldre. Att satsa på två ungtuppar på en sådan nivå, all heder.

Herrlandslaget i fotboll

”Egentligen ganska självklart”

För förbundskaptenen själv var det ingen märkvärdig uttagning utan ganska självklar, menar han.

– De var 20 år bägge två och nykomlingar i a-landslaget. Men jag hade följt dem i U21-landslaget och de hade gjort väldigt bra ifrån sig. Så det kändes egentligen ganska självklart för min del, säger Svensson.

Tung start mot England

Sverige inledde med att spela 1-1 mot Frankrike vilket man följde upp genom att slå Danmark med matchens enda mål. Kvar i gruppen var England som efter två kryss var piskade att besegra Sverige för att ta sig vidare.

– Ser jag tillbaka på matchen minns jag att vi fick en riktigt dålig start. David Platt gör mål för dem efter bara fyra minuter.

Men Sverige skulle stå för en imponerande andra halvlek mot engelsmännen.

Se hela mötet med Patrik Andersson på SVT Play genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet