Hope Solo Foto: Bildbyrån

Spelarfacket: ”Hade det hänt en manlig spelare?”

Uppdaterad
Publicerad

Hope Solo stängs av ett halvår för sitt uttalande om ”fegisar” efter kvartsfinalförlusten mot Sverige i OS. Nu kritiserar spelarfacket beslutet: ”Skulle det här han hänt mot en manlig spelare som ifrågasatte motståndarnas taktik?” säger USWNT:s chef Rich Nichols i ett uttalande.

USA:s målvakt Hope Solo kallade Sverige för ”ett gäng fegisar” efter OS-kvartsfinalen, där blågult vann efter straffar. Nu har det amerikanska förbundet stängt av henne i sex månader för uttalandet – ett beslut som kritiseras av spelarfacket USWNT:s chef Rich Nichols i ett uttalande.

”Vi anser att avstängningen är överdriven, saknar motstycke, är oproportionerlig och en kränkning av Solos rättigheter” säger Nichols enligt Sports Illustrated-journalisten Grant Wahl på Twitter.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Vi ifrågasätter också om det här skulle ha hänt mot en manlig spelare eller tränare som, i stridens hetta efter en frustrerande förlust, ifrågasatte motståndarlagets taktik. Givetvis kommer vi att överklaga å Solos vägnar” säger Nichols.

USWNT:s uttalande

Hope Solo stängdes även av en månad under 2015 för att ha suttit i bilen när hennes man greps av polis när han körde rattfull.

Efter beskedet om den nya avstängningen skriver hon på Twitter att hon är ledsen över förbundets beslut.

”I 17 år har jag ägnat mitt liv åt USA:s landslag och skött jobbet som professionell idrottare på det enda sättet jag vet – med passion, envishet och en obeveklig hängivenhet” skriver hon.

”Jag hade inte varit den spelare jag är, utan att vara den person jag är, även när jag inte gjort de bästa valen eller sagt de rätta sakerna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet