Anderz Andersson, ordförande i Umeå IK. Foto: Bildbyrån

”Spelare har uttryckt sin oro”

Uppdaterad
Publicerad

Umeå IK sparkade tre tränare i måndags. Nu berättar ordförande Anderz Andersson att det beslutet kom efter att flera av de yngre spelarna i laget uttryckt oro. ”Vi satsar på ungdomar och det är viktigt att vi visar förtroende och tar tillvara på åsikter från de unga”, säger Andersson.

I måndags kom beskedet att Umeå IK sparkar sin tränarstab. Det var inte helt klart vad som orsakade beslutet, men nu berättar klubbens ordförande Anderz Andersson om anledningen.

– Framför allt unga spelare i truppen har kommit till oss och haft synpunkter under en längre tid. Eftersom vi ska satsa på ungdomar är det viktigt att visa förtroende och ta tillvara på åsikter som kommer från unga spelare, säger Andersson.

Vad har de haft för synpunkter?

Det är en bred bild. Om jag ska formulera det själv är det att de är satta lite grann på undantag gentemot andra spelare. Det har varit ett antal möten med spelare som uttryckt sin oro.

”Olika uppfattningar”

Han säger att två spelare redan lämnat på grund av att de inte varit tillfreds med hur det fungerar och klubben var rädda för att fler, framför allt unga spelare, skulle göra det.

De har pratat med tränarna om detta, även tillsammans med spelare.

– Diplomatiskt sagt har vi haft olika uppfattningar om sakernas tillstånd. Jag tror vi alla vill satsa på ungdomar men man kan ha olika ingångar, säger Andersson.

Öppet brev

Några av Umeås spelare uttryckte sin besvikelse efter beslutet och sju gick också ut i ett öppet brev.

– Det är sju spelare som skrivit det här, och då är det ju fortfarande en del spelare som inte undertecknat. Men vi vill absolut inte ställa spelare mot spelare.

Dyrare kort period

Till en början framkom det att sparkningen av tränarna var ett ekonomiskt beslut, men det var inte det som var avgörande menar Andersson. Han medger att det blev lite otydligt i pressmeddelandet.

– Det kommer väl i stället bli något dyrare en kort period då de har två månaders uppsägningstid. Men vi har gjort bedömningen att det är ett långsiktigt beslut.

”Det är olyckligt”

Tränarna gick också ut i ett öppet brev efter att de blivit sparkade och tyckte att det var dåligt att de fick reda på beslutet via media. Andersson säger att han mejlat dem tre dagar innan måndag om att ha möte den dagen. Men han fick inget svar.

– Så jag ringde Maria Bergqvist men hon svarade inte. Samtidigt är jag den förste att beklaga att de inte fick mejlen. Det är olyckligt att det blev på det här sättet och jag borde nog ha gjort mer för att få tag på dem, säger Andersson.

”Inte märkligt”

Under onsdagen träffades Andersson och assisterande tränaren Joakim Blomqvist för att diskutera sättet som uppsägningsbeskedet kom på. Blomqvist var nöjd över att få prata om det, men vill inte kommentera anledningen till avskedet.

– För oss tränare är det inget märkligt att det finns spelare som har olika åsikter, speciellt i sportslig motgång. Det accepterar vi och har ingen lust att kommentera det något mer i media, säger Joakim Blomqvist.

Förtydligande

I ett mejl till SVT vill Umeå:s ordförande Anderz Andersson förtydliga sig.

”Efter mitt senaste möte med en av tränarna så har helhetsbilden klarnat. På grund av det vill jag dementera de uppgifter som SVT publicerat efter intervjun med mig. 'Två spelare har lämnat på grund av att de inte varit tillfreds med hur det funderar och klubben var rädd att fler, framförallt unga spelare, skulle göra det'. Detta är inte en korrekt beskrivning av situationen och anledningarna till att dessa två spelare valt att sluta i föreningen.

Nu kommer varken jag eller tränarna uttala oss mer gällande denna situation och ber om förståelse”, skriver Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer