Domaren: ”Stäng av föräldrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsdomaren Emma Kragelund skickade ett tydligt budskap i Aktuellts sändning i kväll. ”Jag tycker att man ska ta bort föräldrarna på planen, de som inte kan uppföra sig. Avisa dem först och främst, med sedan stänga av dem i X antal matcher”, sa Emma Kragelund som haft stora problem med påhopp.

Fotbollsdomaren Emma Kragelund gästade Aktuellts studio och förklarade att aggressivt beteende från föräldrar och ledare är vanligt förekommande.

Grät inombords

–Jag tror att det pågår mycket mer än vad som uppmärksammas. Och det här har pågått sedan jag började döma då jag var tolv år. Jag har varit med om tränare som skriker skällsord, elaka saker. De kommer fram mitt under matchen och säger ”vad gör du?” eller ”vad fan var det där till för?”. De skriker könsord. De kan skrika att man aldrig mer borde få döma eller sätta sin fot på en fotbollsplan. Varje gång gråter man inombords, sa Emma Kragelund, som vill att föräldrar ska kunnas avvisas.

–Jag håller med, och Emma är ju inne mycket på det här med civilkurage. Hur reagerar vi och agerar vi när sådant här inträffar? Man kommer till ett vuxenansvar som det inte går att abdikera ifrån, sa sa Håkan Sjöstrand Generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet, som också gästade Aktuellt.

Kritik mot mentorsprogram

–Jag tycker att Svenska fotbollförbundet skulle kunna göra väldigt mycket mer. De har ett mentorsprogram, men det fungerar inte i dagsläget. Jag vill se en utbildning i vett och etikett för föräldrar på fotbollsplanen, sa Emma Kragelund.

–Jag köper det helt. Det görs mycket men vi behöver göra mer. Det är naturligtvis helt oaccceptabelt och respektlöst. Hur man man kalla sig medmänniska om man agerar på ett sådant här sätt? Det här strider mot allt som idrotten ska stå för, sa Håkan Sjöstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer