Stjärndomaren: ”Skrämmande siffror”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än häflten av alla ungdomsdomare i fotboll funderar på att sluta. ”Det är skrämmande siffror”, säger stjärndomaren Mohammed Al Hakim till SVT.

SVT Sport har tidigare granskat #domarkrisen där flera vittnat om hot och att därför råder domarbrist i landet. Igår berättade Sveriges Radio att mer än hälften av landets unga fotbollsdomare som svarat på deras enkät har utsatts för kränkande behandlingar.

– Om man dömde fel på något inkast och inte såg eller dömde frispark som inte de tyckte. Då blev föräldrarna sura och stod och skrek: ”helvete såg du inte det där, det var ju solklart!”.

”Skrämmande siffror”

– Då ville man mest bara gå av plan. De sänker självförtroendet, sade 15-årige Leon Kvarnström i Hede, som slutat som fotbollsdomare, till Sveriges Radio.

Nu reagerar stjärndomaren Mohammed Al Hakim på uppgifterna i ”Mats Möter” i Gomorron Sverige.

– Det är skrämmande siffror. Jag trodde de var mycket mindre än så. Alla som ska ta sig till ett arrangemang ska bestämma sig hemma vad deras syfte är. Ska jag vara negativ, hoppa på någon, kränka eller skälla?

”Gäller de vuxna”

– Eller ska jag vara positiv och dela med mig av det? Det gäller framför allt de vuxna eftersom de uppfostrar barnen och ungdomarna, säger han.

Se hela intervjun med 31-årige Al Hakom som kom till Sverige från Irak som åttaåring och som spås en lysande framtid som fotbollsdomare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer