Foto: Bildbyrån

Stormatch på Friends mot Frankrike i Nations League

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike hemma den 5 september. Det blir Sveriges första match i fotbollens Nations League-gruppspel i höst.

Spelschemat är nu spikat.

Den som längtar efter landslagsfotboll behöver inte vänta så länge till. I september drar de svenska fotbollsherrarna i gång sin Nations League-resa mot regerande världsmästaren Frankrike, bara ett av alla tuffa möten som väntar i höst.

På vägen väntar även regerande Nations League- och Europamästaren Portugal och VM-tvåan Kroatien.

Herrlandslaget i fotboll

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) släppte de nya speldatumen under fredagen efter att landslagsfönstret utökats i höst för att klämma in det uppskjutna play off-spelet till EM nästa år.

Sverige tillhör numera den så kallade A-divisionen, den högsta, i Nations League efter att ha vunnit sin grupp i division B senast.

Nations League är en relativt ny, europeisk landslagsturnering som arrangerades för första gången säsongen 2018–2019. Den ersatte då träningslandskamper och var en möjlig alternativ väg till EM-slutspelet 2020 (framflyttat till 2021) för nationer som misslyckades i det ordinarie kvalspelet.

Sverige är klart för EM och ställs i grupp E mot Spanien, Polen och ett ännu inte kvalificerat lag. Den sista gruppmotståndaren blir antingen Bosnien-Hercegovina, Nordirland, Slovakien eller Irland som gör upp om en EM-plats i playoffträd B.

KLIPP: Janne Andersson om läget i landslaget inför lediga sommaren (13 mai 2020)

Sverige har även Portugal och Kroatien i sin grupp, och spelar enligt följande:

5 september, 20:45: Sverige–Frankrike

8 september, 20.45: Sverige–Portugal

11 oktober, 18.00: Kroatien–Sverige

14 oktober, 20.45: Portugal–Sverige

14 november, 20.45: Sverige–Kroatien

17 november, 20.45: Frankrike–Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet