Mittbacken Jacob Une Larsson har gjort succé i U21-EM. Foto: Bildbyrån

Succébacken om tunga tiden: ”Hade en inre stress”

Uppdaterad
Publicerad

Från bänkat nyförvärv till landslagsspelare. Jacob Une Larssons ettåriga resa har varit fylld av tvivel och framgång. Nu nickar han gärna Sverige till semifinal i EM.

– Det var en inövad variant, säger han om fina målet mot Polen.

Spelmotorn Kristoffer Olsson och fysiske Melker Hallberg är topp fem i antal slagna passningar i hela mästerskapet. Men det börjar bakifrån.

Djurgårdsmittbacken startar många anfall med att hitta antingen mittfältare eller yttermittfältare, alternativt ytterback som sedan länkar ihop med mittfältet.

Men för drygt ett år sen såg situationen annorlunda ut för 23-åringen. Då var han inte ens med i U21-truppen i kvalet mot Georgien, han satt på bänken i nya klubben och inte mycket talade för att han skulle vara här i Polen.

– Det har varit en lättnad för mig att börja spela. Jag hade en inre stress under förra våren när jag satt mycket på bänken. Men det är skönt att det är lite medgång nu. Det känns bra. Det är hårt jobb som krävs och man vet att imorgon kan det lika gärna gå neråt igen. Än så länge pekar kurvan uppåt, säger Jacob Une Larsson till SVT Sport.

”Inövad variant”

Une Larsson är ordinarie i klubblaget bredvid Jonas Olsson, startade i höstens alla kvalmatcher, spelade OS och debuterade i början på året i A-landslaget under januariturnén.

Nu väntar avgörandet mot Slovakien i EM. Vinna eller försvinna.

Kanske är det Djurgårdsmittbacken som lyfter Sverige mot tre poäng. Vapnet vid fasta situationer  satte dit pannan på en hörna mot Polen vid 2-1-målet.

– Det var en inövad variant och det är alltid roligt när planerna går i lås, säger han med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.