Pia Sundhage drömmer om att bli assisterande tränare för ett herrlag. Foto: Bildbyrån.

Sundhage öppnar för att träna herrlag

Publicerad

Pia Sundhage drömmer om att bli assisterande tränare i ett herrlag. Hon lämnar – efter sommarens EM i Holland – damlandslaget för nya utmaningar i livet. – Om jag får drömma skulle det vara en spännande variant att vara assisterande tränare för ett herrlag, säger Sundhage till Göteborgsposten.

Svenska förbundskaptenen Pia Sundhage förbereder sig för fullt inför sin stora avskedsföreställning i damlandslaget och sommarens Europamästerskap i Holland. 57-åringen funderar en hel del över framtiden, men har ännu inte bestämt sig för vad hon vill göra framöver.

– Jag har försökt att skriva ner drömmar jag har efter EM. Men jag har inte lyckats för det är så många tankar. Det är allt ifrån ett landslag i ett annat land till ett klubblag antingen i Sverige eller i ett annat land. Det skulle kunna vara i en förening där man tittar på ord som värdegrund och integration så att jag gör samhällsnytta. Det kan också vara herrfotboll. Jag har fått den frågan och bara slagit ifrån mig den tidigare. Men den ploppar också upp för mig, säger hon till tidningen.

”Kvinnor får representera kvinnor”

Sundhage öppnar för att hon kan tänka sig att bli assisterande tränare i ett herrlag, även om det möjligen inte är helt riskfritt i fotbollsvärlden.

– Det blir en tuff värld eftersom det oftast är så att vi kvinnor får representera kvinnor. Jag får representera kvinnor, jag får inte representera mig. Utan någon annan jämförelse så får inte Janne Andersson representera män, utan han är bara förbundskapten. När man är ny och prövar att bryta lite barriärer... om jag skulle hamna i en herrklubb och jag misslyckas kommer man säga att tjejer inte kan träna herrar. Om jag kommer lyckas kommer man säga att det bara är Sundhage som kan det, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Det skulle dock förvåna mig om jag skulle fundera över ett huvudtränarjobb. Ett jobb som assisterande däremot... om jag får drömma skulle det vara en spännande variant.

Europamästerskapet avgörs mellan den 16 juli och den 6 augusti, där Sverige går in i turneringen med match mot Tyskland den 17 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer