Sundhage: ”Jag är jätteledsen för spelarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges uttåg ur EM-turneringen innebär också att Pia Sundhage gjort sin sista match som förbundskapten.

– Jag är jätteledsen för spelarna och att det blev som det blev, säger Sundhage till SVT efter matchen.

Få svenska idrottsprofiler har varit så populära som Pia Sundhage de senaste åren. Hon tog över landslaget 2012 efter Thomas Dennerby – och har lett Blågult till brons i EM 2013 och silver i OS 2016.

Inför EM 2017 meddelade Sundhage att mästerskapet skulle bli hennes sista som förbundskapten. Målet var uttalat: ”att ta medalj”.

Men efter kvällens förlust mot Nederländerna gick medaljdrömmarna upp i rök – och en besviken Sundhage får tacka för sig.

– Det är svårt att sätta ord på det här. Jag är jätteledsen för spelarna och att det blev som det blev. Man får ge cred till Holland. De var bättre en mot en, säger Sundhage till SVT efter matchen.

”Tackade för fem år”

Direkt efter slutsignal samlade Sundhage spelarna i en ring nere på planen för att prata.

– Jag tackade för fem år och sade att man vinner och man förlorar. Vi har vunnit två medaljer och jag hoppas att alla vill vinna mer med en ny förbundskapten. Det här laget kan mycket mer och jag hoppas de kommer visa det i kvalen. Jag hoppas att svenska folket fortsätter att följa dem, vi kan bättre än detta.

Vad kommer du säga till spelarna ikväll?

– Alla som slutar sitt jobb vet att det är väldigt jobbigt. Jag har svårt att säga bra saker just nu. Men någonting ska jag få fram till spelarna för jag är väldigt glad och tacksam över att ha fått vara med på den här resan, sade en uppenbart rörd förbundskapten.

”Holland bättre laget”

Frågan huruvida det var Nederländerna som presterade bra eller Sverige som var dåliga hade Sundhage svårt att svara på.

– Både och skulle jag säga. Hade vi fått hål på dem och dragit dit någon halvchans tror jag att de hade spelat lite annorlunda. Men med tanke på att de får mål får de också självförtroende. Totalt sett är Holland det bättre laget.

Sedan tidigare är det klart att förre Häcken-tränaren Peter Gerhardsson tillträder som ny förbundskapten efter EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.