Jürgen Klopps Liverpool och Pierre-Emerick Aubameyangs Arsenal är två av klubbarna som straffas. Foto: TT Nyhetsbyrån

Super League-klubbar straffas

Uppdaterad
Publicerad

De backade från Super League.

Uefa bötfäller dem ändå.

Och klubbarna måste betala en miljard kronor om de prövar igen.

Uefa, europeiska fotbollsförbundet, har nu bestämt sig för att straffa klubbarna som försökte skapa Super League. Utbrytarprojektet, som varade i 48 timmar, gör att de nio klubbar – som bekräftat att de drar sig ur – blir kommande säsong av med fem procent av inkomsterna från Uefaturneringarna Champions och Europa League.

Däremot har Barcelona, Juventus och Real Madrid än så länge vägrat godkänna så kallade ”återintegreringsåtgärder”. De ska föra disciplinära samtal med Uefa, och kan fortfarande bli avstängda från Champions League.

Super League

De accepterande klubbarna – Liverpool, Manchester United, Manchester City, Arsenal, Tottenham, Chelsea, Atletico Madrid, Milan och Inter – ska tillsammans betala 152 miljoner kronor som ska gynna ungdomsfotboll. De har även skrivit under att ett nytt försök att skapa en turnering utanför Uefa kommer kosta dem över en miljard kronor.

”Betydande åtgärder”

– Åtgärderna är betydande, men ingen av de ekonomiska påföljderna kommer att behållas av Uefa. De kommer investeras i ungdoms- och gräsrotsfotboll. Dessa klubbar insåg snabbt sina misstag och har vidtagit åtgärder för att visa sina framtida engagemang för europeisk fotboll, säger Uefas ordförande Aleksander Čeferin.

– Detsamma kan inte sägas om de tre återstående klubbarna, säger han.

KLIPP: Därför skrotades planerna på ”superligan”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Super League

Mer i ämnet